Skip to main content

Sarawak - Part 12 [Others-TAMAT]

yeahhhhh, this will be final episode for Sarawak entry..hak33

more info (bout Sarawak) tpt mane best ke ape ke...silalah ke link yg diberi

oleh sebab entry ni diberi name OTHERS...maka..tahap cerita nye akan carca marba lah yeaaa...campuk aduk jek...malas dah nak susun.. dah lah payah giller aku nk siapkan entry terakhir tu....

betol kate org ... part oenutup lah paling payah..mcm wat karangan tym sekolah dulu..part penutup or kesimpulan lah yg paling payah kan..:P


ni lah Gunung Santubong..xsempat singgah pon..even kaki bukit tu dah dekat ngan Cultural Village...tp mase xmengizinkan lah kan..

kedai cenderamata yang berderet kat bazaar depan waterfront...

muzium orang2 CIna...mcm ade..pasal sejarah kedatang org Cina ke Sarawak...
Yang best nye..masuk muzium kat sarawak ni..semua nye FREE ok!

27April2009 ialah ulangtahun kelahiran hubby si Khatul..seyes xtau..smpai lah khatul kate nk beli cake utk wat suprised kat laki dia..amik ko..mmg suprised lah kan..xjumpe kek yg kecik...sebijik tiramisu SR tok balun 5org..muntah cream lah malam tu...

xdapat pg taman sahabat..bergamba kat sini pon jadik lah


masuk muzium kucing ni..aku teringat kat kakak jek..kompem dia suke masuk muzium ni...hehehe

sbb mcm2 pasal kucing ade...tp aku xdelah heran sgt..tgk gitew2 jek..sbb aku bukan nye seorang yg giller kucing..kalo murni pon aku rase dia suke jugak kot..sbb dulu kan kawan2 dia semua kucing :P


jalan2 dah lenguh amik gamba seround dua...tp replika kucing lah yg jadik tpt paling penting...hehehe

kunun2 nak buktikan sgt pergi kuching tu kot...


ni lah alkisah yg nak carik kaunter beli kupon tok parking..tny kat pakcik pemurah tu...dia kate..xpe amik jek kupon dia ha..hahaha thanx pakcik...

mmg org sarawak ni baik2 belaka lah pehtu pemurah plak tu..untung yatie [kazen aku yg akan kawen ngan org kuching 31 mei 2009 ni]

ronda2 sarawak xjumpe plak pakwe sarawak...xpe maybe kene g sibu ke..bintulu ke miri ke kapit ke..opppss tu terkapit lah jawabnye kan...hik33


lame bebenor lah menunggu mereka tu dok surfing kan...aku ngan lyza layan jek keje bangang camni..

agaknye orang yg pasang kabinet tok cafe kat hotel tu kate kami JAKUN kot..hahah lantakkan

aku suke kusi putih tu...ape aku kesahkan..camera aku..tgn aku...gamba aku...hehehe


tu dia org yg tgh pulun siapkan cafe kat hotel ni..dah lah lobby dia ni sempit..sume nk sumbat kat sini..layan kn ajo


ni rete khatull..yg dia beli kat sawarak..tp kan topi tu penang mali...

yg kesian nye..seb bek aku dah snap siap2 gamba ni..lepas sakan jln2+tangkap gamba mase nk kuar dr cultural village tu..xsedor yg topi ngan sun glass tu tertinggal kat meja...seb bek beg tu dia ingat nk sambar dulu kan..xpe mmg rezeki org sarawak lah tu namenye


ok terakhir sekali..kalo rase xberbaloi nak sewa kereta yg agak mahal.. ok citer harga sewa kete kat sane mcm ni lebih kurang

kancil - RM100
VIva - RM120
Myvi - RM130
dan lain2 makin mahal lah kan

ni rate utk sehari ok...mahal kan? kalo nk jimat nek lah bas yeaaaaaa nak ke bako ade bas..nak ke cultural village pon ade bas..xpon amik lah package yg siap semua...hehhee

tips nak membeli belah ke ape ke...bawak lah org tempatan..hehehe [mane2 same jek kan]

nak makan....carik jek mee kolok or laksa sarawak dulu :)

nak jalan2..sila beli lah peta kat kedai popular dulu yeaaaaa sbb payah benor nk carik peta kuching tu... seb bek kat popular ade...or gune lah kemudah GPS yg ade dlm tepon canggih anda itu...

utk hotel...byk jek choice....pilih ikut suka jek lah...



ok last skali, tak sah lah kirenye kehadiran anda ke sarawak sekiranya...tak bawak balik kek lapis as a OLE-OLE kan..hehehe maka nye..kedai kek lapis yg paling besor paling mudah nak jumpe kat waterfront tu adelah Dayang Salhah yea byk pilihan..pilih jgn tak pilih ok! pehtu jgn risau sbb depa akan bungkus kan siap2 yeaaaaaa

oklah ni saje lah bebelan aku pasal Sarawak yeaaa..so next tym bebelan pasal tpt len plak...

nota kaki: Air asia ade offer free seat lah..ape lagissssss kengkawan..ade2 sape2 nk ke mana2 2010 nnt...aku nk join..hahahhahaaa

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…