Skip to main content

Sarawak - Part 9 [ Bako national park]

Nak ke Bako ni xdelah ssh sgt..sbb jalan darat dr Cat Town ke Bako ni pon..xde lah berbelit2 kan...senang ajo nak hapal..teruihhh jo...

actually nak ke Bako National Park ni kene nek boat...maka kami ke Jeti tok amik sewa..oppss bkn kami yg bawa yea..kami sewa boat ngan drebar nya sekali lah ya.... actually semua tu under package yg disediakan...

tok masuk taman negara Bako ni..akan di charge RM10 utk seorang but if in grup of 5..they charge RM40 for 5 person... so nak ke san & nak jimat..ajak ler kengkawan skali..kebetulan kami mmg ber5 ...maka jimat 2 hengget lah kan..ahaks

sampai jek kat taman negara tu..kene carik opis nye..utk daftar masuk..yolah..masuk ke taman negara ni kene sndr-sndr ok! tiada guider disediakan..maka utk daftar masuk tu amat penting..sbb dia akan amik details setiap pengunjung bagi memudahkan mereka mengambil tindakan sekiranya apa2 berlaku... selain daftar masuk..korang kene tulis lokasi mane nk pg...dia akan bg range mase yg diperlukan utk explore tpt berkenaan & dia bg advise lah jugak if korang kesuntukan masa...mane yg ptt di explore kat taman negara tu kan dlm mase yg begitu... pehtu nak blah pon kene report jugak...so, nnt xdelah mereka cuak ade org ilang plak dlm hutan tu..kekekeke
ni lah peta yg diberi sebagai panduan...kompas xdisediakan ok! hehehee tp dlm tmn tu mmg ade penande...so, ko nak g mane..ikot jek penande yg di colorkan ikut kawasan..so xdelah sesat ke ape kan...mudah kan?
baru nak mulekan perjalanan tapi dah terasa lelah..sbb nye cuace amat panas yea...kepala hotak aku pon dah mule weng tym ni...
owh ni bergambar bersama tourist dr mane tah...tp mereka dok kat shah alam..depa ni gamble jek..sbb nek bas jek nk ke bako ni..hahahhaa pehtu esoknya jumpe lg kat cultural village...
so..we decide tok ke Telok paku..sbb ni jek trek paling pendek..tp separuh jln jek pg..semput ok! mane ready nk mendaki vagai kan..amik ko ngan jeans...mau tak kuyup satu badan..hahahaa

ade byk trek yg len..so..pilih jgn xpilih ok! nak ke waterfall ka? tgk batu ka? tgk ape2 jek lah...jgn tny saya...sy hanya tau.....tatattarapappa...
nak tau ape yg ade..sila ke Wikipedia/Taman Negara Bako or Skodeng jek kat sini ha
yeah..posing adalah perkara wajib yeaaaa
letih oooooo..kire aku pancit lah jugak!
tp mereka leh senyum lagi...xtahan aku menengok nye
muke aku plg cibai aku rase...hahahhaaa sbb kepala aku mmg dah pusing melebihi 360 darjah time ni...

Proboscis Monkey [ini lah yg dicarik..tp spesis ni pemalu ka?]
bapak payah nk muncul kan diri..

& periuk kera pon melambak..heheh

owh cendawan mcm ni pon ade...sebenarnye mcm2 ade..cume korang perasan ke idak jek

ni buah salak plak ha...

ha..dah nmpk boat ni..dah mase utk pulang lah kan...

selain taman negara tu..leh jugak ke tpt2 len..tgk rate dia..

ha nak bayor dah ni..utk ke tmn negara bako... sehala RM47..dua hala..darab lah sendiri yea..huhuhu

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.