Tuesday, May 5, 2009

Sarawak - Part 9 [ Bako national park]

Nak ke Bako ni xdelah ssh sgt..sbb jalan darat dr Cat Town ke Bako ni pon..xde lah berbelit2 kan...senang ajo nak hapal..teruihhh jo...

actually nak ke Bako National Park ni kene nek boat...maka kami ke Jeti tok amik sewa..oppss bkn kami yg bawa yea..kami sewa boat ngan drebar nya sekali lah ya.... actually semua tu under package yg disediakan...

tok masuk taman negara Bako ni..akan di charge RM10 utk seorang but if in grup of 5..they charge RM40 for 5 person... so nak ke san & nak jimat..ajak ler kengkawan skali..kebetulan kami mmg ber5 ...maka jimat 2 hengget lah kan..ahaks

sampai jek kat taman negara tu..kene carik opis nye..utk daftar masuk..yolah..masuk ke taman negara ni kene sndr-sndr ok! tiada guider disediakan..maka utk daftar masuk tu amat penting..sbb dia akan amik details setiap pengunjung bagi memudahkan mereka mengambil tindakan sekiranya apa2 berlaku... selain daftar masuk..korang kene tulis lokasi mane nk pg...dia akan bg range mase yg diperlukan utk explore tpt berkenaan & dia bg advise lah jugak if korang kesuntukan masa...mane yg ptt di explore kat taman negara tu kan dlm mase yg begitu... pehtu nak blah pon kene report jugak...so, nnt xdelah mereka cuak ade org ilang plak dlm hutan tu..kekekeke
ni lah peta yg diberi sebagai panduan...kompas xdisediakan ok! hehehee tp dlm tmn tu mmg ade penande...so, ko nak g mane..ikot jek penande yg di colorkan ikut kawasan..so xdelah sesat ke ape kan...mudah kan?
baru nak mulekan perjalanan tapi dah terasa lelah..sbb nye cuace amat panas yea...kepala hotak aku pon dah mule weng tym ni...
owh ni bergambar bersama tourist dr mane tah...tp mereka dok kat shah alam..depa ni gamble jek..sbb nek bas jek nk ke bako ni..hahahhaa pehtu esoknya jumpe lg kat cultural village...
so..we decide tok ke Telok paku..sbb ni jek trek paling pendek..tp separuh jln jek pg..semput ok! mane ready nk mendaki vagai kan..amik ko ngan jeans...mau tak kuyup satu badan..hahahaa

ade byk trek yg len..so..pilih jgn xpilih ok! nak ke waterfall ka? tgk batu ka? tgk ape2 jek lah...jgn tny saya...sy hanya tau.....tatattarapappa...
nak tau ape yg ade..sila ke Wikipedia/Taman Negara Bako or Skodeng jek kat sini ha
yeah..posing adalah perkara wajib yeaaaa
letih oooooo..kire aku pancit lah jugak!
tp mereka leh senyum lagi...xtahan aku menengok nye
muke aku plg cibai aku rase...hahahhaaa sbb kepala aku mmg dah pusing melebihi 360 darjah time ni...

Proboscis Monkey [ini lah yg dicarik..tp spesis ni pemalu ka?]
bapak payah nk muncul kan diri..

& periuk kera pon melambak..heheh

owh cendawan mcm ni pon ade...sebenarnye mcm2 ade..cume korang perasan ke idak jek

ni buah salak plak ha...

ha..dah nmpk boat ni..dah mase utk pulang lah kan...

selain taman negara tu..leh jugak ke tpt2 len..tgk rate dia..

ha nak bayor dah ni..utk ke tmn negara bako... sehala RM47..dua hala..darab lah sendiri yea..huhuhu

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...