Tuesday, July 14, 2009

Mari Menabung

Pejam celik - pejam celik...huhu raya akan muncul kembali xberapa lagi..if dipanjangkan umo..maka kita bakal bertemu lagi dengan perayaan utk tahun 1430H... OMG! suppose not talk bout Raya dulu kan..kene PIKIR mcm ni...WOW, puasa dah nak sampai..but I xleh nk TIPO diri sndr ok! when raya nye alarm dah mula berbunyik kasik amaran per-1, & sebelom alarm reminder yg ke-2 muncul maka saya udah mule cuak....diz week i've to korek all my tabung tok renew roadtax + insurans for my Laling...owh owh laling ku..u owez make me fonen ok!.... xleh lah acc aku tu berisi RM byk2 sket...pantang ade...asik kene keluar jek..fouuhhh...

makanya, aku pon baru tersedor sbb aku dah short budget tok raya plak..kang ade menganga xdek budget lg tok beraya... akceli..raya bkn lah utk pembaziran but..normally, kite akan tukor baju baru kasut baru & ape2 yg abru on Raya..btol x? nak tukor di waktu2 baser adelah suatu perkara yg agak sukar utk di laksanakan..makanya..sekurang2 nya raya ade..maka dpt lah reward tok diri jugak kan..dah besdae pon jarang2 dpt present dr diri sndr kan...

Setelah otak aku ni berpusing2 selama beberapa hari sbb memikirkan hal ni...maka nya.... aku terpakse membaik pulih tabung aku yg dah aku pecahkan aritu..nak beli bARu..xmampoo kan sbb dia akan menggunakan wang jugak kn..maka nya baik pulih jek yg dah pecah tu....

lets menabong tok raya

kite masih ade 2bulan lagi b4 raya menjelang oppss to be more specific ade 65days laghik yeee


makanya, dah blh start on button utk Jam pasir...hohoho

so sehari if budget kite RM10..simpan lah separuh [kire baser makan sepinggan nasik..so kene jimat..makan separuh pinggan..harga pon jadik separuh kan..mampoo ka?]

maka nya..menyimpan lah Rm5 sehari...

lets calculate...Rm5*65 =RM325

hohoho..mane cukop ma...koman2 lepas duit daging+ayam jek...ketupat xlepas dah tu...grrrrrr

Tak pon kene menyimpan RM10 sehari..sila ikat perut ok! kompem pinggan akan cam kerengga nnt...wow...leh melaram ngan kebaya nnt..hohoho :P

maka nya..dpt RM650..cukoplah kan...kire raya ala kadar....maka nya..kene puasa ari2 lah kan..aiyaaaaaa

or if want more..kene lah wat part time...nak keje ape ek? jage kaunter? ke kene bukak kaunter depan toilet opis nih? hahaha [desperado gilak plak]

owh lupe..xpe..kite jual kuih raya lah tym nolan pose nnt..sape2 nk order...sila bgtau..hahaha kuih nye lom decide lagi [boleh mcm ni?] har-har-har


xpe...sikit2 lame2 jadik bukit...sbb last minute nye menyimpan kan..boleh lah dr xdek langsung kan...

hope...hasil tabung dapat...


ditukar kepada wang ringgit dlm genggaman... hope b4 raya....i mampoo....utk berkata...lets shopping uols....iaya......ibaaa...andreee...grrrrrr

shopping ayam & daging hehehe kat kedai Pat Mat Tempe...huahuahua

to kenanga: yolah..i mampoo beli ayam&daging jek..xmampo nak beli nobby sbb raya xmemerlukan nobby di sisi..ahaks... [seb bek..kalo raya memerlukan nobby..mmg i declare xraya lah 1430H nih]

Nota kaki: I jeles..dd dah beli handbag baru..tp I xmampoo lagi..huh! DD jgn lupe menyimpan ok..kang kite ber2 melopong tym raya..ahaks...mo telinge kite berasap lg kene komplen..ahaks...

4 comments:

Kenanga said...

wahh...tgh pikir pa trend baju melayu tahun ni...any idea?

Queenin Murni said...

trend baju melayu terbaru ialah tanpa pesak..

kalau baju pompuan namanya baju kurung moden.. :P

oh.. pastu cekak musang dia takyah button.. ala2 bertemu mcm cheong sam tu..


ngee.. sibuk aku jawab. :P

Yun said...

no lah kalo kenanga,.,i suggest kan pakai pario jek...pehtu ngan spagetti baru lah ala2 baru blk kg dr bali namenye...sbb leh dikelaskan nelayan zaman moden...kompem you terkenal kat ganu nnt! kalah lah rizalman..

kroh krohhh...

apsal bali? cisss td lah asik citer pasal bali kan...*haih*

KENANGA said...

OK GAK TU UOL...

PAREO DGN SEMUTAR...KONSEP NELAYAN!

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...