Skip to main content

Mari Menabung

Pejam celik - pejam celik...huhu raya akan muncul kembali xberapa lagi..if dipanjangkan umo..maka kita bakal bertemu lagi dengan perayaan utk tahun 1430H... OMG! suppose not talk bout Raya dulu kan..kene PIKIR mcm ni...WOW, puasa dah nak sampai..but I xleh nk TIPO diri sndr ok! when raya nye alarm dah mula berbunyik kasik amaran per-1, & sebelom alarm reminder yg ke-2 muncul maka saya udah mule cuak....diz week i've to korek all my tabung tok renew roadtax + insurans for my Laling...owh owh laling ku..u owez make me fonen ok!.... xleh lah acc aku tu berisi RM byk2 sket...pantang ade...asik kene keluar jek..fouuhhh...

makanya, aku pon baru tersedor sbb aku dah short budget tok raya plak..kang ade menganga xdek budget lg tok beraya... akceli..raya bkn lah utk pembaziran but..normally, kite akan tukor baju baru kasut baru & ape2 yg abru on Raya..btol x? nak tukor di waktu2 baser adelah suatu perkara yg agak sukar utk di laksanakan..makanya..sekurang2 nya raya ade..maka dpt lah reward tok diri jugak kan..dah besdae pon jarang2 dpt present dr diri sndr kan...

Setelah otak aku ni berpusing2 selama beberapa hari sbb memikirkan hal ni...maka nya.... aku terpakse membaik pulih tabung aku yg dah aku pecahkan aritu..nak beli bARu..xmampoo kan sbb dia akan menggunakan wang jugak kn..maka nya baik pulih jek yg dah pecah tu....

lets menabong tok raya

kite masih ade 2bulan lagi b4 raya menjelang oppss to be more specific ade 65days laghik yeee


makanya, dah blh start on button utk Jam pasir...hohoho

so sehari if budget kite RM10..simpan lah separuh [kire baser makan sepinggan nasik..so kene jimat..makan separuh pinggan..harga pon jadik separuh kan..mampoo ka?]

maka nya..menyimpan lah Rm5 sehari...

lets calculate...Rm5*65 =RM325

hohoho..mane cukop ma...koman2 lepas duit daging+ayam jek...ketupat xlepas dah tu...grrrrrr

Tak pon kene menyimpan RM10 sehari..sila ikat perut ok! kompem pinggan akan cam kerengga nnt...wow...leh melaram ngan kebaya nnt..hohoho :P

maka nya..dpt RM650..cukoplah kan...kire raya ala kadar....maka nya..kene puasa ari2 lah kan..aiyaaaaaa

or if want more..kene lah wat part time...nak keje ape ek? jage kaunter? ke kene bukak kaunter depan toilet opis nih? hahaha [desperado gilak plak]

owh lupe..xpe..kite jual kuih raya lah tym nolan pose nnt..sape2 nk order...sila bgtau..hahaha kuih nye lom decide lagi [boleh mcm ni?] har-har-har


xpe...sikit2 lame2 jadik bukit...sbb last minute nye menyimpan kan..boleh lah dr xdek langsung kan...

hope...hasil tabung dapat...


ditukar kepada wang ringgit dlm genggaman... hope b4 raya....i mampoo....utk berkata...lets shopping uols....iaya......ibaaa...andreee...grrrrrr

shopping ayam & daging hehehe kat kedai Pat Mat Tempe...huahuahua

to kenanga: yolah..i mampoo beli ayam&daging jek..xmampo nak beli nobby sbb raya xmemerlukan nobby di sisi..ahaks... [seb bek..kalo raya memerlukan nobby..mmg i declare xraya lah 1430H nih]

Nota kaki: I jeles..dd dah beli handbag baru..tp I xmampoo lagi..huh! DD jgn lupe menyimpan ok..kang kite ber2 melopong tym raya..ahaks...mo telinge kite berasap lg kene komplen..ahaks...

Comments

Kenanga said…
wahh...tgh pikir pa trend baju melayu tahun ni...any idea?
Queenin Murni said…
trend baju melayu terbaru ialah tanpa pesak..

kalau baju pompuan namanya baju kurung moden.. :P

oh.. pastu cekak musang dia takyah button.. ala2 bertemu mcm cheong sam tu..


ngee.. sibuk aku jawab. :P
Yun said…
no lah kalo kenanga,.,i suggest kan pakai pario jek...pehtu ngan spagetti baru lah ala2 baru blk kg dr bali namenye...sbb leh dikelaskan nelayan zaman moden...kompem you terkenal kat ganu nnt! kalah lah rizalman..

kroh krohhh...

apsal bali? cisss td lah asik citer pasal bali kan...*haih*
KENANGA said…
OK GAK TU UOL...

PAREO DGN SEMUTAR...KONSEP NELAYAN!

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…