Skip to main content

Fraser Hill - 27 Disember 2009

Aku mmg xpenah jejak pon kat Fraser Hill ni. So, bile Sepul & Sara ajak, aku ON jek lah kan...Konsep aku berjalan bukan utk suke2 & mark as tpt dah jejak ke ape ke..but lebih kepada minat aku yg suka menikmati keindahan semulajadi Kurniaan Tuhan yg Maha Esa kan...& aku jenis suka nk tgk budaya org setempat...kire xdek lah jln utk amik gambar semata2...tp more to tgk budaya setempat mereka...even malaysia ni majority malay+islam yg same bangsa & agama ngan aku..but setiap tpt ade keunikan tersendiri kan...selain tu, leh explore ape yg ade kat kawasan tu...mcm contoh kat kawasan borneo..leh tgk pelbagai jenis spesis monkey yg xdek kat semenanjung kan...

maybe mmg org akan kate...xdek ape pon...mmg xdek ape pon...wat penat & wat kete semput jek kan..but...the setiap org ade pendirian....for those yg nak berhuha..mmg ni bukan tempatnye..but sape2 yg nk carik kedamaian tgk alam sekitar...this the place...kalo nk kire tempat bergambar pon..aku prefer Cameron lah kan..sbb byk kawasan leh kite jejaki...sini ade byk jugak..more to Jungle Tracking style...kalo larat..leh lah amik package dia kan...adventure lah sket kan....

but dtg utk rase fun fun fun...tu better poie lah genting ke ape ke....there is no entrance fees like bukit tinggi [ni pon tpt xdek ape...but kalo nk rehat2 kan minda or bercenta jauh dr paparazi..boleh lah kot..ahaks],,,kre ok lah...xdek lah sentap xberbaloi ke ape kan
but dia ade time..nak naik kene waktu ganjil mcm kol 9am-9.40am, 11am-11.40am...janji naek waktu ganjil ok..& nk trn plak kene waktu genap...maka pandai2 lah budget ok...ni disebabkan jln nak naik tu...sempit ala2 1 lane jek....bg mengelakkan kenderaan xcden disebabkan bertembung [tebabowww] makanya, mereka wat schedule mcm tu...

Suppose kitaorg naek seawal pagi..tp bile plan petang utk shot majlis pertunangan kawen si Sepul ni berjalan seperti baser but depa xjadik amik si sepul as OP dia kan..makanya, plan aritu mmg farser Hill ajolah kan....xjadiklah kuar seawal mungkin..aku gerak dr melaka kol 6.40am [sbb aku malas bgn...hahahahaaa] smpai kerinchi dlm kol 8.10am camtu..mak aku mengucap panjang....tp jln clear maaaaa....xpayah tekan break kan..nk terkucil pon aku tahan ok!

odw nak naek tu..kat depan dam disebabkan ade pengambaran utk citer ape tah..huh



sesampai kat atas, nilah keje kami bergambar...huhuhu xlah, ekceli plan nk ke
jeriau waterfall..kunun2 nk mandi..skali cam ramai plus cuaca yg sejuk+ ala2 nk ujan makanya, kami decide tok cuit-cuit air ajelah..lgpon kang dah mandi kompem makan mase yg lame kan..dah lah ptg tu nk kene amik mr.hubby si mira kan....
ni jelah...tgk org mandi..sambil main2 air dia tebing2...hahahahaaa pehtu beli air kotak yg sekotak rege rm2.20...blh plak naek atas tu..xbawak ape2 makanan or minuman..org kaya sungguh kan..beli jajan 3bungkus pon dah kene rm8.80..mak datok lah kan,....tp jgn komen byk...xnak beli jgn makan kan... hehehee

lepas tu singgah lah jugak bergambar ngan bunge...hehehehhee kuning & yg purple tu SANTEK sangat...love it~~~~~

& sebelom pulang, kami pon sawan2 posing kat tempat2 yg dirasakan sesuwai....& plan nk makan kat atas pon xjadik disebabkan dah terlepas pehtu malas nk patah balik nye kes....pehtu plan nk romantik2 kayuh angsa bernyawa pon xjadik sbb dia bukak kol 2pm, mase kamis ampai tpt tu baru kol 1.45pm. malas nk tgu punye pasalkan sbb dah ade beberapa org yg tgu..malas nk berebut jek....

dah lah..malas nk citer lagi...layan kan ajo gamba lah.......aku suke design bangunan kat atas tu kan..rase kalo kaye aku nk jek wat sebijik umah style mcm tu...hahahahahaa [verangan!]



Comments

Mira Suhani said…
hehe syiok je dtg sini..aku rasa cam nk g lg jek..tp kena awal2 pg la kan..pehtu kena gerak seblm kereta persona yg semput tu gerak naik..kalo x kita yg hazab ok
cyanamoose said…
wey.. mane gmbo bunga pink purple tu? tkdo pun. nmpk bunga kuning jek
Yun said…
mira: lupe nk citer...pasal pesona semput yg semput ngalah viva meyah..hahaha

sharna: kan ade tu..cube tgk betui2...
SakamotoMiharu said…
10 fingers up and 10 toe fingers up utk gmbr2 tu.. save as!!!!!! hahhaa
semut-terbersin said…
nice shot! wuhuuu cik yunne semakin tere
Yun said…
semut: tocey tocey..tp byk bende lg aku kene belajar lah....

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…