Tuesday, December 29, 2009

Penangan Sekeping Lempeng

Aku dah kebuntuan dah ni, seperti ditelan mati mak..diluah mati bapak...cewahhh..itro kene poyo sedikit...

Tanpa disedari lempeng ni mempunyai aura yang sangat kuat utk seseorg merasa hati. itulah dia dari kerana sekeping lempeng mak aku kat umah dah xsenang duduk. Sekeping lempeng ni dah berjaya membuatkan hati mak aku resah... lempeng ni jugak lah pencetus kepada segala musibah yg melanda kat umah aku di kampung sekarang ni.

Bunyik macam sesuatu yg buruk telah berlaku...tetapi tidak lah buruk mane..cume awan yg mendung belom nk cerah sbb matahari malu2 lagi nk menunjukan diri..huh~~~ apelah aku merapukan ni ler sengal!

Ok, kat umah aku, skrg ni ade 3org adik aku ngan makayah aku...di mana yg sorang tu tgh cuti semester,..tu yg bertapa kat umah..tp serupa xdek kat umah..sbb hari2 ade keje part time dia buat...dia ni dah malas nk carik keje part time kat kedai2 tu...dia cume tolong membe dia punye makpak yg buat catering. kire kalo kuar pagi..mlm baru sampai umah..kire kewujudan dia di kala ni..xdiiktiraf lah kat umah tu..hehehehee

yg lagi sorang tu bekerja...kuar pagi..malam baru balik..OT semendang..tp xkaye2 jugak aku tgk! sbb dok umah kan..mane kuar duit sewa makan vagai kan..haih~ tp abaikan..dia pon xmasuk dlm penceritaan lempeng ni....sbb dia mcm aku yg bkn amik kesah..tp aku mmg xkesah tp baser lah semua masalah kat umah tu..aku lah seorang diri yg terpakse tadah telinge utk mendengar keluh kesah mak cik enon & dek non di umah tu...dr yg tua smpai yg ke muda...aku jugak di cariknye...tu lah padahnye..kalo org yg xpenah ddk kekal di rumah tu..hehehehe

ok..back to da story, ade lah lagi sorang yg betul2 berkenaan ngan kesah penangan sekeping lempeng nih kan....dia lah yg bongsu yg mane kalo diistilahkan budak yg sangat manje..tp kalo ikot real situation dia hanya memanja kan diri dia sndr [kire budget manje a.k.a syiok sndr merasa diri tu paling manja]...dia baru jek abis SPM.... 2days after dia tamat menjawab paper SPM yg terakhir....dia ni kire leh thn rajin lah..compared to AKU kan..hehehe...dia pon wat lahs arapan pagi...iaitu lempeng....xdek lah dia buat sekeping..berkeping2 jugak lah....heheheee di masa hari kejadian aku xdek...almaklumlah bkn sabtu ahad...kompem aku kat opis tgh keje kan... asalnye kat umah dia tu seorang yg periang..& kire penyeri umah lah..sbb kalo aku buhsan rumah tu mcm sunyi sepi..kompem aku akan sakat dia sampai dia melalak..even dia dah tua bangka ni pon masih kene ngan kakak dia yg bertuah ni..even abg2 dia yg len yg macho2s tu pon selalu melakukan aktiviti ni..kalo kebuhsanan di rumah...tp kebiasaan nya..dia akan terasa or melalak tym tu jek..sejam lepas tu kompem ok..leh gelak2 gossip balik kan....

tapi..segalanya berubah...bak kater mak aku... lempeng yg dia buat mmg sedap..di makan plak panas2 cecah ngan sambal goreng..tetiber cam nk makan lempeng mlm ni..huh~ lempeng per1 yg dia goreng tu....dia cuit sket..balance dia..tanpa mak aku sedari mak aku dah melantak sampai abis....tp kepingan ke-2 masih dlm kuali...dan yg ke-3 & ke-4 & ke dot dot masih lom dilempengkan.....kire byk lah jugak lempeng lagi kan..tetapi..nk dijadikan cerita dia telah terasa hati ngan mak aku yg telah menghabiskan lempeng yg per1 tu...teros senyap sunyik..xberkata ape smpai lah sekarang..yg dah masuk m,inggu ke-2...

kalo ikot secare logik....kalo telor ikan tembakul tu logik lah nk merajuk pat lima bulan kn..ni lempeng yg hari2 ko leh buat sndr kan..mak aku budget dia merajuk kejap jek..sbb std dia lah kan..dia ni rajin jugak melayan mak aku borak..wat lawak ngan mak aku...cerita bende2 sengal dia kat sekolah...pluas cerita kat TV...dia ni kaki TV...tp tu lah...sejak dr kes penangan sekeping lempeng tu dia dah senyap..ngan aku pon dia senyap jek..xdek dah...laporan harian dr dia..baser dia rajin call aku utk melaporkan sekiranya ade perkara lawak bangsat ke...mende2 sengal yg berlaku dlm rumah aku utk aku rase terbakar...tp ni mmg dah xdek yeee laporan harian...

balik minggu lepas mak aku suh lah aku merisik kabar kat dia....agaknye dia terdengar kot ape yg mak aku perkatakan tu..makanya..dia mengambil tindakan bijak..di mana dia tidor dulu sblom aku balik dr merayap...hahahahaa aku call pon dia dah xangkat phone..payahnye nk merisik kabar ni...aku pon baser jek merajuk ngan mak aku kan..tp xdek lah lame mcm tu....xsampai sejam..dah leh borak balik...mak aku cam boring lah kot..sbb dah xdek geng borak sambil gelak2 kat umah kan..asik tgk muke kelat dia jek bak kate mak aku....xkn dia merajuk ngan aku sbb aku xmo belikan dia baju kot...hahahahaa sengal lah tu!

ke sebab ayah aku xkasik dia keje..ntah le...tp ape yg apsti lepas kes lempeng dia jadik mcm tu...aku dah abis idea camne nk borak ngan dia..sbb payah nk dok lepak ngan dia..sbb dia asik elak kan diri jek....abg2 dia jgn harap nak amik tau kan....ape yg aku paling kesian..kat mak aku lah kan...aku ade jugak sound dia..xbaik xckp ngan mak..masuk 3hari..dah dpt dosa tau! tp dia wat derk jek!

jgn sampai aku amik cuti plak nnt kan nk setelkan hal ni...sbb rimas mak aku asik tny....

Nota kaki: dek kerana penangan sekeping lempeng ni,..aku plak terasa lapar..huh~ [relevan x?]

No comments:

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...