Skip to main content

Perkhidmatan Pendawaian Elektrik

Cerita ni agak dah basi...tapio tu lah..aku kemalasan nk transfer gamba sekarang ni...nak menaip utk wat karangan budak tingkatan dua ni pon aku malas ha....ni kan memikirkan ayat2 yg sesuwai kan...hehehehe

oklah..aritu kan aku dah cerita pasal Masalah umah aku sewa aku. yang mana DB Box dia malatop...tebabowwwwww....gitew..sound effect kene over sket..

Makanya, budak yg dtg membaiki tu mmg FREE jek seharian..tp xkn nk suh mai malam kn..dah terang2 umah aku tu xdek elektrik kan..camno nk wat keje dlm gelap..kang keje laen plak bebudak tu buat...huh~

makanya, aku ater mai lah kol 11.30am, sbb aku pon leh mintak kuar pejabat dlm 2jam kan...even kak AYu ade kat umah...kang takut plak ade bende yg dia tertinggal nk buat kan..sbb selain betulkan DB box, aku mintak bdk tu tukor kipas ngan lampu kat hall yg dah kojol sebuah tu...nak harap cahaya neon dr yg lampu seketui tu...mmg ala2 romantika di tampoi lah tetiap malam kami selama ni...sbb nk tukor...budak2 umah aku ni size masing2 agak std org Malaysia...yg tinggi luar baser seperti Zaihan dah xdek kan..maka terpaksa wat donno jek ngan lampu yg dah mampo tu....kebetulan org nk dtg betul ni..aku pulun lah sekalik..nasib lah tuan umah...hehehehe..2la sbb aku kene blik jugak kan....kene bg arahan..hahahahaa

* Sebelom di baik pulih*
[nilah...gamba selepas bunyik meletop...kebom*&^*^*&....percikan api dia..dah wat aku cuak...ngeri jek]

*selepas dibaikpulih*

erm xlame pon..dlm 2.30pm dah siap..tp ade mslh laen plak....Fius penyambung DR wiring TNB kat luar umah tu dah putus...bdk tu mmg leh buatkan tp kalo TNB tau..nnt depa yg kene plak kan..aku ni kan baik..xyah lah amik risiko utk kesenangan sndr kn...bdk2 tu plak yg beria kesian kat kami..takot bergelap mlm nnt..bergelap xpe..jgn xdek air jek..hahaaha kang ade yg kepam dtg opis kan...

makanya...aku telah mengSMS TNB ke no 15454 [utk call careline or SMS ok], aku call masuk waiting list..tu yg SMS jek...tp cam xdek respons kan..dah kol 2.30pm..aku xleh nk tgu..aku chow jek..aku kerah kan jugak bebudak tu poie beli lampu yg same size sbb depa tersalah beli..hahahaa keji x?makanya, aku mintak kak ayu uruskan bab pembayaran nnt.... sesampai opis aku try call TNB lagik...3kali cube baru lah dpt masuk Q yg betui...dpt jek ckp ngan CSR dia..teros wat report & bile aku tny...dlm mase bape lame akan di siapkan? dia ater 30min-2jam...erm..kekdahnye sampai ke pulul 6ptg..xdek sorang pon org TNB yg call..aku dah pasrah xdek letrik lagik lah mlm ni..huhuhu..last2 kol 6.45pm baru dpt call dr technician TNB..& xjadik bergelap mlm tu kan..hehehehe


owh lupe..bdk tu charge sgt murah ok...murah dr aku betulkan lampu taun lepas....upah pasang lampu rm3 jek...yg dulu..upah jek dah rm15...xke beza tu..makanya, sesape yg memerlukan perkhidmatan pendawaian elektrik area KL, Selangor..boleh lah call budak Azli ni di no. 012 - 210 2975 [ni iklan FREE...dia xsuruh pon..aku yg bermurah hati nk promote]..antara servis yg dia buat:-

  1. PAsang Lampu & kipas
  2. Menampah plug point
  3. Water heater
  4. Aircond
  5. pendawaian seluruh rumah/pejabat
dr mane aku dpt no dia ek...aku google jek...dpt byk ctc no ...tp baser lah yg aku amik mesti melayu..ni lah mase nk tlg depa nye biz kan.....tp jgn buat taik udah..kang ader yg kene bleklist plak.....teros bungkus plak biz mereka....

ape yg leh diperkatakan...servis OK!...

Nota kaki: TNB sms utk mintak feedback dr servis yg mereka laksanakan...dr 1-5...1 paling rendah...aku bg 4 jek..sbb mslh mase kn..janji 30min-2jam..tp melebihi 4jam..baru org TNB mai kan./...hahahaha...owh kalo kat melaka senang, xyah nk call sane sini..google sane sini..kalo bab letrik ni..mintak tlg kat adik aku jek...copat & FREE lah kot..bayar duit barang jek..hahahhaa

Comments

xy~han said…
"yg tinggi luar baser seperti Zaihan"

wahh...luar biasa kah akuu??
ceit!
faez_ej said…
huahahaha...zehan mmg tggimu luar biasa...xhengat ke hang dok psg lmpu dapur...
papepun yun, sume dh settle...alhamdulillah...:)
Yun said…
2la pasal..dah try..tp ketinggian xsampai lah..kalo dapor tu..leh diikhtiarkan panjar kabinet ke ape kan...hehehe nk kat hall..pakai kusi mmg xsampai lah..kecuali aku leh jadik galah cam zehan..ahaks...

2la..alhamdulillah..everything back to normal...xdek lah bergelap...hehehe
saifurudin said…
1) bli lah tangge pendek .. RM50 sahaje .. di carefore ada jual jugak, giant pun ada, tesco pun ade...

2) gle bunyi letup nak gempak je .. huhu ahiahahaohahawha

alhamdulillah dah ada letrik yeay ....
Yun said…
ala...bkn uma aku sndr..nk berjimat cermat smpai nk beli tangga vagai watpe kan..

ater umah sewa...let the tuan umah lah setelkan...suh carik org betulkan..aku carik lah kan..ahaksss
didi said…
ai bz smpai tak pasan umah terang benderang gitew. mekaseh atas jase baek kak yung.
semut-terbersin said…
wah haruslah aku amik no ni..senang nanti nak hangkut ekon(kalo aku pindah..tah taun bila)
Yun said…
ha simpan ila no budak ni...keje pon bagus...

sape lg nk tolong org2 kite kan....

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…