Skip to main content

Sabah Bah [Hari Kedua Bahagian 1]

Hari Kedua, perjalanan di mulakan seawal 6.50am. baser lah janji 6.30am, tp kompem ade sedikit kelewatan disebabkan macam-macam perkara...almaklomlah pagi bebenor lg hehehe..even baru 6.50am tp kat sane dah cerah.kalo kat semenanjung, tarik selimut lagi lah jawabnye. Lagi best kan?

Oklah, seperti yg dirancangkan. utk hari kedua, kami akan ke Kundasang & Ranau utk ronda2 di sekitar kawasan tersebut.

semasa dlm perjalanan, area kota belud & tuaran, ade byk kedai sayur2an di tepi jln. ala2 pasar tani gitew.
kami singgah sbb teruja tgk Jagung Bakarnye. Dan kami membeli 10biji jagung dengan harga RM10 sebab sebijik Rm1.huhuhu
jagung dia sangat manis yea kengkawan...mmg sedap rasenye...hehehe tgk tu gamba kat atas ni..muka orang2 yg melayan jagung manis tersebut.ahaks.

setelah menempuh perjalanan sejauh 3jam, melalui kota belud & tuaran. akhirnya kami sampai di Kinabalu park & ke situ utk bergambar lah kan.
tapi sedih sbb, awan plak menutupi puncak kinabalu. kesian mereka2 yg nk melihat...hehehehe aku ngan mira jek relax..sbb kitaorg dah sampai kat puncak kinabalu tu kan.
dah name pon geng sengal...mmg semua aksi2 sengal jek lah yg ade kan...keh keh keh
Entrance Fee utk Kinabalu Park ni hanya RM3. Sila sediakan duit ye...mmg masok ke mana2 kene bayar..hahahaa toilet pon kene bayar kan.
tgk porter ni ha...mak eihh..perempuan ok, siap bawak telor berapa papan tah....kalo aku...baru beberapa langkah aku dah campak masok gaung agaknye..hehehehe
Chow jek dr Kinabalu Park, kami carik tempat utk Lunch. Kami makan di sini. Ade lah sayap-sayap yg diidamkan tetapi rasenye xsesedap sayap2 di tanjung Aru.

Setelah selesai makan, perjalanan diteruskan ke Poring Hot Spring. bukannye utk mandi di kolam air panas..tetapi kami hendak mendaki sedikit utk berjalan di atas pokok...hehehehe tipooo jek...jalan di jambatan gantung yg digantung atas pokok...kalo xsilap aku..ni yg tertinggi di Asia Tenggara. Kalo yg terpanjang tu leh jek pg kat FRIM, Kepong.
Sila Ikot Signboard ok! kat sini pon ade air terjun. tapi xsempat lah nk pg kan...owh...nak naik canopy Walkway ni kene bayar RM3, & kalo nk bawak camera & nk amik gamba..kene bayar RM5 utk sebijik camera.
kan aku kate kene mendaki sket..tp melelahkan jugak lah trek dia tu..aiyooo...dah lah cun-cun..sekali kene mengeluarkan peluh...pdhal dah tau kan..sbb taun 2007 dulu dah penah sampai sini kan...
muka org buat2 ceria..pdhal cuak semua ni...
kali ni, xdpt nk bermalam kat poring sbb harga hostel dia dah naik...
bergambar aje lah puas2 b4 kami bergerak pulang....
pulang ke mana? owh pulang ke tpt penginapan kami utk malam tu lah kan

Nota kaki: Bahagian 2 kene tgu lagi lah kan..sbb siaran tergendala..hehehe

Comments

Mira Suhani said…
rasa cam nk amik cuti lagi dan ke KK lagi...wah sy rindu kedamaian di sana..grrr..sila plan destinasi seterusnye ke mana..hehe
saifurudin said…
aku marah btol ngan org korea ke ntah jepun ke ntah .. nak jalan laju2 .. die ingat tu tempat perlumbaan sape sampai dulu pe ke
haish .... org nak menikmati pemandangan pun susah .. haish ;

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…