Friday, March 12, 2010

Sabah Bah [Hari Pertama]

Flight kami pada pukul 6.50am, 4 Mac 2010. hampir2lah nk kene tgl sbb pg sembahyang...kan gate tu tutup 20min b4 kapal terbang tu berlepas kan....Subuh dah lah masok lambat kan...tp xpe....

Dlm flight tu lah pewut nk krookkk..krik...krokkk..plak...makanya..aku share ngan DD beli nasik lemak + white coffee terbaek.....walaupon mahal nak mampos...tp nikmat makan ketika lapar tu....tak terkata lah kan....ni lah pelaburan per-1 dr duit poket yg berjumlah RM500 tu..hehehehe
Sesampai kat Airport KK, dah pon pukul 9.30am, matahari dah mencanak atas kepala..serius mmg panas ok!

jln kuar dr airport, sebab kami ni sgt menghargai masa, maka nya kami naik lah Taxi airport...amik ko..rm30 sebijik kete utk ke town KK...aiyoooo...xpe lah.....dah lah kami ber7, kene naik 2 kete...max utk avanza/innova adalah 6org..tah mane punye fatwa tah....sorang jek kan..tp lantak lah...makanya....tu lah transport paling mahal sekalik..hehehe kitaorg nek 3org kat waja & 4org lg naik innova.

feeling...tourist lah sgt kan
xthn...dd bace majalah sabah..hehehe

ok, kami ke kampung Air utk mendapat van supaya leh muat 7org..sbb plan kami, nk teros ke Kudat. setelah peneng kat tpt driver taxi tu..huh..mcm langau ok! payah nk nego..last2 we all decide g minom dulu..pdhal menipooo..hehehe jln depan sket...try2 usha taxi/van lain..last2 jumpe pakcik apetah name dia...nego2...dia leh dpt kan...unser sebijik utk 7org...kos ke kudat yg kitaorg kene Rm25/kepala. layan lah....

inilah kenderaan kami

dlm kereta, masa dlm perjalanan ke kudat tu. kitaorg try nego ngan driver utk perjalanan kami seterusnya...ala2 sewa dia ngan kereta dia skalik lah..senang kan ade driver..xdek lah sesat barat kan...

kecik kan roundabout dia

Ok sampai dah kat kudat
perjalanan dr KK ke Kudat, memakan masa 2 jam 30min ke 3jam.

Tempat per-1 yg kami pergi adalah 'Honey Bee Farm'. erm kene bayar RM5 [mahal ok..hehehe kalo 2hengget xpelah jugak!]

kat sini dpt lah pakai topi yg ade veil vagai...feeling feeling - i do - i do - plak kan...erm dpt lah rase madu asli dr ladang..hehehehe ni FREE jek...tp aritu xbyk madu yg dah matang..sbb semua baru amik..

makanya..layan ajolah gamba k!



& aku pon sempat shopping 2 botol madu..kalo payah nk tido leh telan madu ni...bak petua yg abg long bgtau kan..madu ni bagos [which i know that] & maybe leh berjinak2..ganti kan gula dengan madu [wow duit dah terlebey namenye ni]

& lepas blah dr Honey Bee Farm ni..perut berbunyik menandakan waktu lunch telah tiba. driver kami si Romzi [0148558381] - boleh amik ctc no dia ni, nnt senang korang xyah carik driver laen. dia ni ok jek..& ade lesen utk perjalan seluruh sabah. dan dia blh amik korang dekat airport. si romzi ni bawak kami makan kat sekolah menengah Pinawantai. kawan dia meniaga kat kantin sekolah. huh seb bek dia bawak kat sini..even makanan xdek lah sesedap mane..std sabah lah kan..masakan depa xberapa kene ngan tekak aku ni...tp layan jek...& makanan kat sekolah ni mmg murah..hehehe kire menjimatkan lah kan...

odw nak ke Town kudat, leh jek singgah ke tempat pembuatan Gong terbesar kat sabah [ye ke..aku rase lah..hehehe] & rumah panjang Rungus. kami xsinggah di sebabkan ade penumpang yg mabok terok dek perjalanan yg berliku & sangat mencabar. We all decide check in kat mane2 budget hotel yg terdekat.

Driver tu bawa kami ke Esplanad Sidek..mmg cantik tempat ni..& kat sini lah tempat penginapan kami. Owh bukan tidor atas jalan tu yeeeee


ini lah dia hotel nya....erm budget xbudget sgt lah...tp murah lah...dalam RM 50 semalam jugak lah. & bilik kitaorg nye view...tu lah dia...pantai di atas tu yee.........cantik kan...gamba tu pon aku snap dr bilik jek sebenarnye..hehehehe


Masa kitaorg check-in tu dah pkl 2pm rasenye..& janji ngan driver utk ke Tip Of Borneo [inilah tujuan utama aku ke Sabah kali ni..hehehehe yg lain2 tu sambil2an jek..ahaks] kol 4.30pm. serius mmg tpt idaman ok. kenapa 4.30pm, sbb nk tgk sunset..hehehe perjalanan dr Town KK ke Simpang Mengayau ni memakan masa dlm 30min ke 40min sbb sangat jauh nk masok ke dalam..ahaks...



sedikit info..pd sape2 yg nk menginap kat Tip Of Borneo ni
Sakan lah kami bergambar kan


Layan Sunset

ni posing gediks namenye

ni plak...cube CLS plak..ahaks
Selesai melayan Sunset..kami pon bergerak pulang & dlm perjalanan singgah pulak Pasar malam. sedit xdpt ke pasar Tamu kudat yg hny di buka pd selasa malam rabu jek kan...

& aku terjumpe lah makanan tradisi org sane...which is ubi yg dibungkus dlm pelestik tu & di makan dengan ikan bakar...aku beli 2 ekor ikan bakar bersize kecil dengan harga RM3 sahaja & sebatang Ubi kukus tu...hehehe yg berharga RM1....
Tu lah makanan dinner aku..& aku beli air tebu yg berharga RM1 jek..& blh beli air tebu dengan Harga 50sen jek..kagum jap aku..dah ikan bakar tu murah giller kan....setelah di soal siasat kenapa makan ubi ngan ikan bakar..ruper2nye tu makanan tradisi bg nelayan kat situ..yg mana....utk thn kenyang lebih lame...baru aku paham kan...mmg betul2 kenyang..even aku makan share reramai...kuah kicap dia best jugak...ade rase masam2 mcm tu...
& setel makan..kami semua cargas blk ke bilik utk menunaikan tuntutan pada kesihatan mata pulak..hehehee...

owh lupe..bebudak lain makan dinner kat restoran bawah hotel tu jek...layan jugak masakan kat situ...

Nota kaki: Hari kedua sambung bila aku rase xpenat..hahaha penat ok nak pilih gamba & compile utk dijadikan cerita...

1 comment:

saifurudin said...

gle layan kat sini .. haish .. tip or borneo sgt smart skali ... aku sgt suka berada di sini .. hais ...

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...