Friday, March 19, 2010

Sabah Bah [ Hari Keempat]

Seperti yg dirancang, hari keempat ni mmg akan ke pulau. Owh sebelom tu, utk entry hari ke-3, asal nye, kami plan utk ke Beaufort dengan menaiki keretapi dari Tanjung Aru, tetapi dek kerana keretapi masih belom beroperasi, tu yg menyimpang ke tambunan jadiknye..hehehe

ok berbalik pada cerita asal utk hari ke-4, pukul 7am, kami dah gerak ke Jeti. Seb bek aku dha brekpes minom air kotak Milo ngan roti 2 buku. hehehe yg lain2 terpakse brekpes kat Jeti yg mane kos dia amat cekik darah..nasib lah mereka kan..hehehe aku suh brekpes dulu kat mane2 kedai semua wat donno..almaklomlah semua xsabar nk sampai pulau tu aku rase..hehehe
odw nk ke Jeti, sepanjang jalan gaya tu ade Pasar Minggu. tapi dpt tgk jek lah..xsempat singgah...dah lah barang2 nya lagi murah dr tempat2 lain.serius lah, kalo korang pg ke sabah, singgah lah pasar minggu ni utk membeli belah..berbaloi2 sbb t-shirt kat sini mmg murah ok....Kat Pasar Filipin pon xdpt harga mcm kat Pasar Ahd tu.

oklah, sampai di jeti, servey2 harga tic & decide utk ke dua pulau jek sbb manukan aku dah penah pg dulu kan. so diz tym kami ke Pulau Sapi & Mamutik jek...Info di sini

Kos utk ke dua buah Pulau tu:-

RM 25 - Duit boat utk ke dua buah pulau/seorg
RM 6 - Entrance fees utk 2 buah pulau [sebuah pulau Rm3]
RM10 - sewa snorkelling set [kalo bwk sndr punye pon lg bagos hehehe]
Rm 5 - sewa life jacket [erm xsewa pon xpe....]
perjalanan selama 20minit. Sepul mabuk laut..hehehe pdn muke...tp dah masuk dlm air..dia OK kembali...Pulau Per-1 yg kami serang ialah Pulau Sapi, tapi tym tu Jelly Fish season, thn ajelah gatai2 kalo masok dlm laut tu kan...kat pulau Sapi ni...aktiviti mandi manda xberapa nk berjalan lancar sbb semua takut gatai2..hehehe last2 main pasir jek...

dah kol 10am, kami ke pulau mamutik plak, di sini baru lah sesi sakan mandi manda tanpa pedulikan jelly Fish yg xdiundang tu...mmg byk lah ikan yg di temui even kat tepi pantai jek pon...dah xreti berenang tu...main ajelah kat tepi..kang pegi jauh2....cuak plak kan..hehehe
janji dengan abg boat tu kol 12pm kitaorg nk gerak blk. makanya, semua org kebuluran + kepanasan makanya, carik tpt makan yg ade aircond...akhirnya, restoran pakcik janggut putih menjadik pilihan. sbb nye mmg kat KK ni...kedai makan pakcik janggut putih ni bersepah2 ok!
Dah kenyang, balik bilik, bersihkan diri & tidur2 ayam sbb ptg tu plan nak ke Tanjung Aru plak. Owh ni mmg tpt wajib pg lah sbb makanan kat sini mmg best2 & murah2 belaka..hehehe sedap pon iye jugak!

dr town KK ke Pusat Taxi/pengankutan awam kami menaiki bas Mini dr CP KK. kos naik bas mini baru yg beraircond tu baru RM0.50 jek. lepas tu nk ke tanjung aru kami naik van/dikenali as bas mini jugak. tp org van tu telah menipo kami yg memegang title pelancong jek...dia charge kami RM2 pdhal aku rase kos dia cume rm1 jek...cettt
kat tanjung aru ni, korang wajib makan sayap-sayap. dulu RM1 jek..skrg dah RM1.50 rasenye. tapi air jus gelas besar dia masih RM4 secawan. Kat restoran sempelang tu charge rm7 sewacan, mmg cekik darah.tp air juz kat Tg. Aru ni mmg kaw lah kan...ABC dia pon amat menarik..hehehhe mcm2 jenis air lg lah...kitaorg makan sayap2 dengan sotong goreng kangkung jek.
lepas dah kenyang melepak tepi pantai utk layan sunset plak....& korang layan kan ajelah gambar poyo kitaorg kat tepi pantai tu...
balik dr tg. aru ni. kene menapak keluar sbb kunun nk carik bas..pdhal haram..xdek bas ok...kekdah kene dpt kan teksi jugak...dah lenguh berjalan barulah nmpk teksi....& utk ke town KK di charge RM15utk sebuah teksi. malam tu....aktiviti ke pasar malam tepi pantai utk jenguk makcik mutiara lagui..heheheh...tu saje lah aktivitinye...utk hari ke-4 mlm nye lepak kat hotel tu jek lah...

1 comment:

saifurudin said...

aku mambuk sebab aku x biase . wu wuu .. jom pegi perhentian .. mesti aku x mabuk punyelah .. haaa

tanjung aru ... tempat die mmg best wa ckp untuk mkn2 n minum ... terkejut cine blakang kite masa die dapat air buah gelas besau die wahahaha...

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...