Friday, March 19, 2010

Sabah Bah [Hari Ketiga]

Dari Rose Cabin, Kundasang kami gerak ke Tambunan utk melawat beberapa tempat di sana. Dalam pukul 7am, perjalanan kami yg lebih mencabar dari kedua-dua hari yg lepas. Serius jalan dia sangat lah....xtau nk kate mcm mane lg dah...alhamdulillah..kami selamat pegi & balik.

Sampai di Tambunan dalam pukul 9.00am, kami ke TVRC dahulu utk melihat ikan2 yg kebuluran..hehehe yuran dikenakan sebanyak RM2 utk org dewasa & Rm1.50 utk sebungkus makanan ikan...
tgk lah..ikan-ikan yg berebut nak makan...haih* kesian mereka ni..dah berapa hari xmakan kan...

oleh sebab kitaorg dah isi perut ngan air milo & roti sebelom bertolak...maka, xdeklah rase lapar kan..tetapi, kitaorg singgah jugak makan kat kedai makan yg terletak di Town Tambunan. Pekan dia sempoi jek..ala2 pekan koboi jek...tp cuaca kat sini mmg sangat panas!

Thanx to Aaron yg belanje weoll makan meggi goreng..hehehehe....
Setelah makan minom ala kadar [ala kadar ok! hehehe] kitaorg meneruskan perjalanan utk ke pusat Rafflesia yg terletak lebih kurang 45min dr pekan tambunan. mmg byk gamba yg di snap..tp letih lah nk pilih...ha tgk jek lah ni....
utk melihat bunge Rafflesia di dalam hutan, kite perlu masuk & berjalan dalam hutan dalam 2jam perjalanan utk sampai ke kawasan Bunga Rafflesia tersebut. Owh Charge guider adalah Rm50 & permit masuk dalam Rm5 utk seorg [kalo xsilap aku lah]

& setelah setel urusan di Pusat Rafflesia tu, kitaorg ke Butterfly Farm tp dek kerana cuaca sangat panas & kami perlu menapak & menaiki bukit..lalu weoll decide xperlu lah pergi..hehehehehe [pemalas kan?]

& kitaorg pon meneruskan perjalanan ke Penampang utk menjejaki Perkampungan Rumah Panjang yg dikenali dengan nama Monosopiad tetapi, Drive kami masih belom pernah sampai, dia lom dpt ilham di mana, makanya, dia membawa kami keHongkod Koisan dahulu. tetapi sedih sbb semua rumah Panjang kat sini di tutup pd hari tersebut.mungkin tym ade perayaan jek dia buka kot..

Kitaorg bergambar di luar aje lah....& niat nk teroskan perjalanan ke Monosopiad tetapi ahli kami mabuk perjalanan makin parah, maka, terpakse memutuskan utk balik ke KK & check-in hotel ajelah...
antara gambar org sengal yg cube menghiburkan hati sendiri di kala cuaca panas terik..hehehehe
& dalam pukul 2pm kami dah sampai di Stay-In Lodge yg terletak di Jalan Gaya [terlupa plak aku nk snap gamba kan]

Sampai jek dlm bilik semua bergelempangan tidor dek kerna kepanasan kepenatan. Kitaorg plan utk makan ptg nnt jek..senang..dinner teros.

Dah kol 4.30pm, semua ahli dah bersiap sedia utk XPDC jalan-jalan carik makan kitaorg di town KK. Mira nak ke restoran yg kitaorg penah makan suatu ketika dhl. mecabar jugak nk carik sbb xhengat kat mane kn..hahahahahaa

last2,..mengikut gerak hati..berjaya jugak kami menjejaki Restoran Sempelang ni..mmg rejeki lah namenye kan...
Fouhhhh..sampai jugak....xjauh pon dr tpt penginapan kitaorg rupernye...tp berpusing-pusing jugak org yg xdek petunjuk arah mcm kami ni..hehehe

oleh sbb restoran ni kat town KK..maka, harganya amatlah xberpatutan.tapi nak mencarik makanan yg sedap sikit punye pasal..xpelah..sekali sekala namenye kan...

Kitaorg order, 2 ekor ikan bakar, kailan ikan masin, & butter prawn & air gelas besar. tp dah kate sini mmg mahal kan..utk 7org nye makan & air..total yg di charge Rm112. amik ko...hehehehe tapiiiiiii berbaloi lah..makanan dia sedap jek.... licin lah makanan tu semua kan.
& lepas makan, kitaorg jalan2 kat tepi pantai tu....tgk kedai2 yg dibuka ditepi laut tu...& aku ternampak lah air 'Sedap Gila!' ni..hehehe seb bek murah, Rm2 jek secawan ni...oppss yg paling kecik xdek..maka aku amik yg medium size jek...tambah RM1.50 jek...
kire harga dia baru RM3.50...layan kan jek lah..janji sejuk..seb bek sedap lah..tp xdek lah aku jadik giller lepas minom tu kan...
& hari pon dah gelap..kitaorg yg sewel-sewel ni pon wat aktiviti sewel di kawasan org melepak..hehehe sibok nk menyelit jugak...
puas ati xpuas ati..adelah gambar kenangan ahli2 sewel kat sini.seb bek dah bergambar mlm ni kan,..sbb sampai eksudah xsempat nk pg tym siang..hahahaha
oklah..lepas ronda2 servey harga mutiara & barang2 lain....kitaorg pon balik bilik utk sambung tido...esok nak ke pulau kan ...kenalah cukop rehat

1 comment:

saifurudin said...

gambar sarapan pagi .. ko senyum2 manje yun .. hohoho .. post terbaik untuk aku test kamera .. huhu ...


kalau siang aku rase kite melepek je kat tepi jeti tu .. mlm best ar kite main lampu speedlite .. hehe

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...