Skip to main content

Sana sikit, cubit sini sikit

kali ini citer aku select secara random jek..dan cerita nya bermula begini....

Lepas keje, dah lah dr Jln Kia Peng tu, makan sejam setengah lah jugak aku nak sampai Tol Sg. Besi tu kan even aku dah masuk tol smart..huk huk...semput aku dibuatnye...eh eh tak....semput lah laling aku yg memang tgh athma tu..wakakaka dek kerana itu, mcm baser, aku puasa jumaat lepas dan berbuka dalam kereta..seb baek air mineral dari bulan puasa ada lg dlm kiete...belasah ajelah..selawat banyak-banyak..malas nk berenti nye pasal kan... minum seteguk..fouhhhhhhh kol 8pm baru sampai rumah..eh silap...kol 8.10pm ye....sampai jek terus capai pinggan..tp teringat maghrib nk sampai ke penghujung terus batalkan..padahal dah kene tegor ngan bapak..."Dah sembahyang ke belom nak makan" cettt potong stim lah kan...tau jek bapak aku tu kan...kekekeke

plan balik melaka ni kunun-kunun nak sambung beraya kan...tapi hampeh ye...plan tah ke laut mana tah...owh sebelom terlupa, tengahari tadi, tym aku tgk syiok layan TV, tetibe ade budak bagi salam....adik aku yg 3rd & last pegi jengah....budak yang bagi salam tu kate "Kak, kami nak raya!" 2-2 org adik aku pandang antara satu sama lain..muahahaaha blurrr lak sorang2 kekekee....masalah..nk bg makan ape kan...tp aku tau...depa nak duit jek...uiksss...seb baek 2org..amik ko sorang 50sen...budget dah xdek..pdhal raya aritu ko dah dtg kan umah aku....ni adalah cara terbaru kot nak mintak derma/sedekah..budak2 ni....hai..aku tau ko nak beli mercun...awas ya! datang lg sekali..mmg kene hambat ngan aku nnt! ok tamat situ saja...

dr pagi tadi..aku kat pusat service EON ye...saje jek lepak situ...:P aku service kereta last week...sebelom balik KL kan...& aku komplen pasal temperature naik bila dalam jem..huk huk...kene tukar heat sensor....terbang rm325 ye kengkawan...lepas tu major service....rm 330 ye kengkawan...orang beraya nak baju baru...ko plak macam2 nak mintak tukar baru jugak..awas kamu,..jangan kamu plak aku tukar nanti! lepas service lain plak masalah...erm xdeklah kronik sgt sebab dia lom buat aku tersadai tepi jalan lagi kan...sebab masih leh jln seperti biasa & ok jek..cuma kereta aku ni kan AMT...makanya...bila problem dia nak masuk gear tu secara auto tu...mcm semacam jek..sbb kadang2 rase mcm nk masuk..kadang2 rase nk tendang..muahahahaa...rase mcm kicking pon ade jugak,..ntah le....bila nak masuk gear jek lah..bila dah laju tu..ok jek./...dan aku booked lah utk sevice pg td...amik ko kene tukar ignition coil....ntah ape bende menatang ni tah....blh plak mamat tu tny nak tukar ke idak? sbb kate dia 6ratus lebih harga part dia to be specific rm648.50..muahahhaa nak tercekik aku dengar ye...tp layan kan jek..dr betul2 gear tu jem..seb baek bukan gearbox yg prob kan..kalo x, mmg riban lah jawabnye...lepas 3tahun lebih..ko rabak kan poket aku ye...xpe xpe....sbb mmg biasa aku dengar membe2 aku yg pakai savvy kate macam2 problem..cuma turn aku baru jek sampai ha...rasa lah ketupat ini...kan.... maka total aku spend utk laling aku melebihi budget utk diri sendiri [seribu lebey oiii]...AWAS ya kamu...3tahun lagi baru leh buat hal lagi ok! ok semua total ini di bayar oleh PAK Aman...masuk buku 555..dah korek tabung nnt bayar lah ye...kompem aku tunggu gaji baru bayar...kekekekee itu yg syiok..kalo nak service kereta sila lah suruh bapak anda yang service kan..even xdpt FOC..koman2 dpt lah hutang tanpa interest...kekekeke owh tetibe teringat...aritu masa raya ayah aku ade sound suh tukar kereta..sbb dia nk suh adik lelaki aku tu sambung bayar kereta aku skrg...ade ke patut dia suh amik VOIS...pd org lain ok jek kan..pd aku memang sungguh tak OK ye...alamatnye..pakai kereta tu memang aku akan berumahtangga dalam vois tu jek lah...well...aku ni bukan bergaji besar macam org lain tu..hidup skrg cukup minum pakai jek..alhamdulillah lah..xmenyusahkan org lain kecuali..susahkan Pak aman jek sekali sekala,bila dtg bab nk service kereta tp ongkosnya ngak ada...keekkekee [ongkos nye ade..tp dah org leh bagi hutang tanpa faedah kan...layan aje!]. verangan ajelah pak aman oi..kalo mau, tukar kereta sendiri ajolah...

sadap you...disebabkan you i terpaksa pikir balik nak beli ke idak sb900 as hadiah utk diri i sempena oktober yg nak menjelma [ade kene mengena ke?] sob sob..pikir balik ye...dpt duit raya utk jobs convo PPHM pon xseberapa....jobs akan dtg pon...xckp kot nk kaber utang pak aman + sb900..muahahaaa....xpe xpe...korek tabung ye kengkawan..korek tabung...SENDIRI...bukan tabung kengkawan..harap maklum

dan mood nak pergi beraya adalah jatuh ke tahap 10% jek...kat rumah aku ade budak2 dr umah sebelah..cucu mak ngah aku..semenjak nenek dia jaga..rajin bebenor berkampung kat umah aku..ade orang nak melayan kan....adik aku lah yg gigih melayan bebudak tu...end up masing2 liat nk balik umah nenek sendiiri,,,yg best si adik [ika] siap nak mandi & tido sini lagi...kekeke xpasal2 jek...aku layan kejap2 jek lah..ikut mood..dek kerana aku mengantuk..mmg tata lah nak melayan...kunun nak main lelayang...selamat aku lepas layang2 dlm mimpi..budak2 tu jek lah main ikut pandai sendiri..sbb xberani nk kejutkan aku..hahahaa...dan xpasal2 mereka kene pakai tali rafia utk ikat kan layang2 tu ganti benang..aku xkuarkan benang tu dr dlm kete...tp adik aku kate mereka enjoy jek...owh lupa...budak2 tu bertiga [nor, ika & syahmi]


dulu [sebelom julai] syahmi tu mmg ddk ngan nenek dia..tp makpak dia dah beli rumah kat telok mas, makanya, dia dok umah atuk&nenek tym makpak dia g keje & tym sekolah jek...budak 2 org lg ni...dulu hantar kat umah pengasuh..tp pengasuh dia tu asik nk cuti & adehaljek..mak dia feedup hantar umah nenek....bebudak tu mmg suka dok umah nenek...skrg...emak kat umah..dia uamh nenek jek..jgn harap dia nk ikut sgt makpak dia kn...heran pon idak..kekeke skrg plak...asik nak pegi umah nenek busu jekk [umah aku lah tu]

dan plan nk beraya ke rumah kawan aku HANCUS!!!!! dan nak bawak si Umi serang kedai utk beli plastik cantik2 utk packing kerepek utk kenduri kawen dia nnt pon hancusssssss...serius mengantok tahap dewa....plan nak g tgk Marzuki pon hancus...sbb marzuki [nama jawa ek?..ni lah nama anak busu aku yg lahir raya ke-4 yg lepas] masuk sepital tok kali ke-3...kene kuning lg..keekeke nasib lah labu...tunggu raya haji nnt aku jengah. malas betol nk singgah hospital tu.

oklah esok pagi dah nak gerak balik KL...sambung raya kat KL plak lah kn...

dan alhamdulillah yang ditunggu-tunggu akhirnya memunculkan diri...itulah dia rezeki yang tuhan bagi dalam bulan syawal yang mulia....

Nota kaki: jgn salah sangka bukan rezeki jodoh pasangan hidup ye....tuhan belom makbulkan lg doa utk tu...harap bersabar [utk diri sendiri]...muahahahaa

Comments

Kenanga said…
Vios...wow...lagii la high maintenance..bersanding la kao dgn keta...auww!
Yun said…
oi melampau lah sampai kena bersanding ngan vios kan...aku nk bersanding dengan manusia yg di namakan lelaki ye..

well...aku bkn nye heran pon bab kereta ni kan..ape yg ade belasah jek..sbb aku bukan reti pon bab2 kereta ni..janji boleh sampai ke destinasi
semut-terbersin said…
fuh berjaye aku bace setiap line entri ko nih..panjang berjela..wakakak punye la aku takde keje arini..abih semua entri ko aku bace
Yun said…
hhahaa syabas ila....nnt aku karang lg panjang sbb gambar xdek kan...harap hasil tulisan tangan jek lah

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.