Skip to main content

Salam Aidiladha

Masih belum terlewat utk mengucapkan, Selamat Hari Raya Aidiladha kerana takbir masih berkumandang sampai esok. Teringat pada sedare mara yang sedang mengerjakan Fardhu Haji. Semoga mereka mendapat Haji yang mabrur dan sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik sehingga selesai.

Dalam keluarga aku Tahun ni, hanya Busu Jamil aku saja yang buat Korban, ehh lupa Busu rahim pon same, tapi dia buat korban harini. maka aku xsempat nak melihat aksi binatang tersebut dikorbankan. Tapi orang kampung Alai memang byk aku dengar.

dan semalam, adik aku si Ijat & geng2 dia, telah mengutip semua tulang2 kaki lembu [xdeklah semua] dapat lah mereka buat sup tulang sebanyak 2 periuk yang boleh tahan besarnya..makanya semalam, orang alai makan sup tulang..hehehehee layan...sampai perut sengkak, mata xlarat bukak..lalu tidir sampai ke pagi...perghhh dah lame xlayan nikmat makan sup sebegitu, silap2 tah ape ramuan lah bebudak tu letak..aiyoooooo nak fitam bila memikirkan balik..tp bila renungkan kembali....xperlu dirisaukan sbb tukang masak tu adalah chef jemputan khas dr hotel mane tah...terer anak2 kelahiran alai ni yek..xtau plak aku ade jugak orang lian yg jadik chef ni selain si atan[dia ni dah ronda satu dunia kot] gara2 jadik cheff.

Oleh sebab cuti sehari jek, dan aku abiskan dengan mengqada' tidur, maka tiada cerita lain selain aku ke Jusco beli Air Kotak Soya kerana hendak menggantikan air Soya ayah aku yang dah selamat aku telan sampai habis pada pagi raya...takut kene sound, maka aku dengan rela, pergi beli sedozen [bersize 1ltr] supaya lepas ni kalo aku terminum lagi..xperlu rasa bersalah..muahahhahhaaa

Apakah erti korban/pengorbanan dalam diri kengkawan semua?

Dan aku nak menambah yang aku Tak sabar nak menati Sabtu ini menjelma kerana, GGO akan berkumpul kembali utk menggegarkan longkang2 di bowling centre. huhuhuhu semoga program yang dirancang ini akan berjalan lancar setelah terpaksa ditangguhkan beberapa kali.

GGOs, are you ready? Dengar cerita ramai yang pulun prektis, well i, xsempat! nak baling buah kelapa kat kampung haritu pon xsempat, ni semua gara-gara qada' tidur yang telah lama ditangguh-tangguhkan jua. Abg long dah mula rasa tergugar, bila mendengar ramai2 adik2nya dah start prektis, tp beliau terpaksa keluar duit utk beli kasut baru Meknab nye...wahh sakan lah meknab raya korban taun ni..sbb dapat kasut baru...auwwwww.... Sazz pon pasrah jek utk kekal sebagai Ratu Longkang kerana beliau pon tidak berkesempatan utk memprektiskan diri gara-gara tgh gigih berusaha di rumah...opsssss

dah lame plak tak sembang di sini..skali asik terbabas jek...ok lah...selamat menjamu ketupat & rendang dan semoga perut pon berdondang sayang selepas tu..pheewwwwwww

Malam ni dinner ngan cupcakes yg di tapau dr kampung...fouuhhhh

Comments

cyanamoose said…
aiyoo.. entry bowling sudah keluar.. takut akak dgr semua semangt pektis2! kantan the reporter.. ahaks.
otak3suku said…
kantanio prektis guna secara maya..kelaz diknon!
Yun said…
cyana: tu lah sume pakat prektis...

jijo: opsss kantoi plak i plak i prektis kat dunia tanpa sempadan ni..opsss

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…