Skip to main content

White Water Rafting

Tanggal 6 Mac 2011, alhamdulillah perjalanan pergi & balik kami sekumpulan selamat. Dan aku berjaya melaksanakan lagi satu aktiviti yang memang aku kepingin dari dulu dan wajib dilakukan sepanjang hayat walaupun cuma sekali. cewahhhh sampai macam tu sekali ek. Pada mulanya aku macam taknak join. sebab macam tak berapa nak bersedia mental & fizikal kan. but, orang yang meracun tu membuatkan aku berpikir kembali dan terus bersetuju. Iyelah sementara peluang bergilek depan mata kan. grab ajelah.

Makanya, seawal jam 6.00am, kami [aku, dd, sepul & sara] dah bertolak dari ampang ke gopeng, perak. aktiviti ni, aku join Budak Smartcoach/taekwando yang Sara&sepul join. So far, aku sangat puas hati dan teruja utk mengulangi aktiviti ini pada masa akan datang.

taklimat dari instructor yang bertauliah. muka masing-masing tengah cuak ni. almaklumlah majority 1st time kan nak merasa.

lepas jek taklimat lebih kurang, aktiviti di mulakan dengan 'water confidence'. memang seriau lah kan..ha kena mengapungkan diri & mengikut arus air yg sangat deras, cehhh aku sampai tali ke-3 baru dapat capai...tapi kena ingat cakap instructor, JANGAN PANIK. enuf!

dan xlama lepas tu aktiviti berRAFTING ni pon bermula, aku seboat dengan dd, sara & sepul. beberapa arahan yang perlu dihafal ya, seperti, forward, backward, on hold, on job, boom boom, jump jump, etc. ni jek yang aku ingat kot. muahahahaha

dan layan kan gambar yang banyak ni, serius memang boleh membina keyakinan diri ok! dan hilang semua bebanan dalam kepala hotak ni.


korang semua pon patut mencuba aktiviti seperti ini. aku tengah aimed utk melakukan aktiviti menunggang ATV. owh gambar nnt lah sebab dalam phone. lupa nk transfer.
Pakej ni di ambil dari Adeline Rest House. pakej di ambil lengkap dengan makan TGH. dan lauk pauknya sedap. gambar nanti aku upload sebab yang sama, dlm phone.


semua ni gambar team aku jek..malas nk upload yg lain kan..muntah nanti..ni pon xlarat dah...

XPDC ni melalui laluan sungai sepanjang 9KM ya..macam dari Alai nk ke Bandar Melaka. ops...


Air yang tenang jangan sangka tak cuak

see....woweeeeee

gedebushhhh


peace... perasaan cuak yang cuba diselindungi.

oppsss
kami ambil pakej yang termasuk gambar, maka ada photographer di sediakan ye.

bukan takat gambar jek, video pon dia ada ambil jugak sikit2.

tersangkut lagi

owhhh nooooo....

fast forward...caiyok2 my blue team

memang banyak telan air lah..lagi2 masa water confidence & masa kena benam dlm air, menggelabah aku kan mencari permukaan ari. tah berapa litre air teh tarik + milo sejuk tu aku minum..ahaks

owh...OMG

1...2...3...ready....

vroooommmm

masa berehat seketika

dan aktiviti di mulakan kembali

sakit jugak lah *o*t*t kan asik terhentak jek



gambar team aku ni yang paling best aku rasa..hahahaaha





layan gambar jek lah..malas nk type dah, sebab merlin dah abis, masa utk tidur lah kan




ni yang semangat nak belajar berenang kan, utk mengurangkan ketakutan/kecuakan dalam diri

ni aktiviti terakhir before pulang, aku lupa nama dia, tp duk paling last sebelum instructor tu kan, memang terasa sengal bahu tangan semua.,..sbb nk tahan beban owg dr yg pertama tu kan..mak eiiii mencabar ok.
dan lepas tu di lepaskan ikut arus air..memang beberapa litre air sungai yg sodap tu berjaya di telan...


ok teka yang mana 1 aku?
hahhahaaha
Sampai rumah kol 8lbh td, dari Gopeng awal jugak, tp singgah tapau makanan la, rnr tapah lah...macam2 lah..copy gambar lah itu lah ini lah, sekarang kena tidor, esok mau kerja kan. jangan lupa akan hakikat tu. Selamat Malam semua.

Comments

amoi said…
perghh..menarik ni..ni la salah satu xtvt yg aku belum berjaya buat lagi..aku pun takot air..matik la sure panik
saifurudin said…
owhhh cuak2 ... hehehehe
Yun said…
amoi: sila cuba...serius best, & aku nak cuba lagi & lagi..ketagih siot...

sepul: air yang tenang jangan di sangka xCUAK kan.
yam said…
nak ikut...tp aku ni cam ko gak..x pndai berenang...aku tkut muntah je nnt...heheh
Anonymous said…
brape ringgit g ni? dekat sungai ape?

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…