Skip to main content

Single-lens reflex (SLR) camera

Makin melambak SLR camera yg ala-ala DSLR kat market ni kan. Ok, mula-mula aku dok usha Lumix GF-2 then now, dah keluar GX-1 yang baru. har har duit pon xcukup lagi utk aku merembat keluar camera ni dari kedai. takpe, maybe dat tym dah kuar GX-2 kot. ahaks.


Selain Panasonic, samsung, sony and nikon pon dah kuarkan kamera jenis. but donno why aku xberminat dengan nikon tu. payah nk explain ni. then, function yg ada pada samsung ni agak canggih jugak. but also donno apsal aku x berapa nk minat. eventho olympus pen pon lom berjaya menarik perhatian aku. ok enuf.




ni perbezaan pandangan depan dan atas utk lumix & samsung. dan baru-baru ni Sony pon dah launch model terbaru kamera jenis macam ni.







see, kan aku dah ckp. xlame lagi..ornag xlayan dah DSLR> sebab berat dan akan digukan oleh golongan pro jek mcm dulu kala. yolah aku ni pon nk beralih arah sebab xberbaloi nk ke kenduri kawen utk snap 2-3 keping gambar, tapi terpaksa hangkut camera yang berat dia 3-4kg dan boleh menyebabkan aku sakit bahu. sorry bahu i nak pakai lame k! dats y aku nk seperate kan kegunaan camera ni..cewahhhh mcm orang kaya yang tak tau nk buat apa ngan duit kan. sebab aku lom berapa nak banyak duit..dats y, aku masih menservey dan terus cek stok jek kat kedai.. utk keluarkan stok masih lom berkemampuan.






makanya, layankan ajelah gambar.






fungsi camera ni seakan-akan DSLR buat ada limitation lah kan.tp berbaloi lah..kurang masalah gegaran..ke gambar goyang sebab camera ni xberat..huhuhuhu. dan sesuai utk orang yg malas mcm aku. so, apa-apa brand pon ok, sebab janji pandai jaga & pandai guna.. huhuu masalah orang sekarang semua nk pandang pd brand, tapi hakikatnya nk menunjuk aja...oppsss terlaser plak. yg penting beli ikut bajet & kegunaan.










Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…