Skip to main content

Single-lens reflex (SLR) camera

Makin melambak SLR camera yg ala-ala DSLR kat market ni kan. Ok, mula-mula aku dok usha Lumix GF-2 then now, dah keluar GX-1 yang baru. har har duit pon xcukup lagi utk aku merembat keluar camera ni dari kedai. takpe, maybe dat tym dah kuar GX-2 kot. ahaks.


Selain Panasonic, samsung, sony and nikon pon dah kuarkan kamera jenis. but donno why aku xberminat dengan nikon tu. payah nk explain ni. then, function yg ada pada samsung ni agak canggih jugak. but also donno apsal aku x berapa nk minat. eventho olympus pen pon lom berjaya menarik perhatian aku. ok enuf.




ni perbezaan pandangan depan dan atas utk lumix & samsung. dan baru-baru ni Sony pon dah launch model terbaru kamera jenis macam ni.







see, kan aku dah ckp. xlame lagi..ornag xlayan dah DSLR> sebab berat dan akan digukan oleh golongan pro jek mcm dulu kala. yolah aku ni pon nk beralih arah sebab xberbaloi nk ke kenduri kawen utk snap 2-3 keping gambar, tapi terpaksa hangkut camera yang berat dia 3-4kg dan boleh menyebabkan aku sakit bahu. sorry bahu i nak pakai lame k! dats y aku nk seperate kan kegunaan camera ni..cewahhhh mcm orang kaya yang tak tau nk buat apa ngan duit kan. sebab aku lom berapa nak banyak duit..dats y, aku masih menservey dan terus cek stok jek kat kedai.. utk keluarkan stok masih lom berkemampuan.






makanya, layankan ajelah gambar.






fungsi camera ni seakan-akan DSLR buat ada limitation lah kan.tp berbaloi lah..kurang masalah gegaran..ke gambar goyang sebab camera ni xberat..huhuhuhu. dan sesuai utk orang yg malas mcm aku. so, apa-apa brand pon ok, sebab janji pandai jaga & pandai guna.. huhuu masalah orang sekarang semua nk pandang pd brand, tapi hakikatnya nk menunjuk aja...oppsss terlaser plak. yg penting beli ikut bajet & kegunaan.










Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…