Skip to main content

Burung itu

After balik dr JALan TAR aku kan sambung tido...tetapi terjaga dlm kol 2.45pm mcm tu..sbb kn dah niat nk ke Shah Alam..budget nk serang PKNS...tp ketiadaan kudrat ketika itu..aku pon sambung melepak kat hall sambil tgk langit yg xberapa cerah..hehehee tipooo aku tgk TV,,tah citer ape tah....tapi..tetibe terdengar bunyik burung plak....aku xdek lah hirau kan ke ape kan...even sliding door terbuka luas....sbb aku tau..dat burung xkn masuk umah punye..tapi sangkaan aku meleset..sbb burung ni selambe ayam masuk...aku juz tgk & teros tgk jek..sekali amik ko...dah smpai ke tengah aku pon halau lah kan..kang dia terber*** aku jgk yg payah..kalo lantai tu bersimen xpe lah..leh main lap2 jek..ni carpet ok...xdapek aku nk bayang kan nk mengemasnye kan..makanya..sesi halau mengahalau..tp burung tu..maintain xbergerak..kire jinak gitu..aku dah lah takot nk pegang burung sbb xpenah..pegang ayam tu baser lah kan..pdhal same jek...

aku pon tolah pakai paper yg ade atas meja tu..last2 dia kuar...tgk keadaan burung tu cam lapar...aku amik lah beberapa bijik beras [hehehe byk bijik lah jgk]....dia makan sket..last2 aku amik bekas..isi lah beskut sedap aku & air...seb bek dia makan lah jgk...

** layan kan gamba kejap**

ini lah burung nya...sangat manja ok...
aku budget..mane lah sesat burung xmakan saman ni..xtakot org yeeee


** sila abaikan...balkoni yg sgt lah xkemas..almaklomlah musim hujan:P**

tgh layan burung tu makan..tetibe ade plak suara menyapa..terkejut den..ruper2nye jiran sebelah...dok tny pasal burung..& dia pon story lah....tu lah dia dok terjenguk2 sbb nk peratikan burung tu...& kisah sebenarnye begini...burung tu xreti terbang ye...sbb nye..mase dia kecik..mean a few months ago...burung tu terdampar kat balkoni umah dia...dia kesian..dia rawat & bela..& bile dah besar ni..kunun nk bebas kan blk lah kn..tp burung manja ni plak..xreti2 terbang..so ptg tu...sesi belajar terbang lah...tp burung tu xlepas...dia dok ingat burung tu dah terjatuh bawah..tp ruper2nye tersesat kat balkoni umah aku....dia suh aku ajo burung tu terbang...sbb dah nk raya kan ..xkn nak tinggal burung tersebut...tp jiran aku pgl burung tu adik..hahaha sweet ok...kire ji 1st time beramah mesra ngan jiran [perempuan ok!] aku ngan jujur ckp..xberani nk pegang burung tu..hahahaa....ade ke ptt dia gelakkan aku..xpelah..kasik lah chance dia gelak..sbb aku penah mengamok kan kat umah dia last year..keh keh....

& after berdiskusi lebih kurang..dia mai umah aku..amik blk si Adik itu..hehehe & dia cont sndr mengajor burung tu terbang..& lepas tu aku dah xamik tau..sbb aku smbung tido..hehehehee

tp tido aku di ganggu dek ketukan pintu lg..haih* tensen makcik..kalo xketuk mcm nk pecah pintu tu blh x? ketuk lah slow2..i nk tido ok!....oleh sbb xthn aku pon bukak..sekalik org PKNS..ciss suke mengganggu i ok...dtg lah tym aku xdek kan...dia nk cek dapor..sbb org bwh umah aku wat report..xsudah2 lg kes tu rupernye...sekali org PKNS tu cek..umah aku pon mengalami mslh same...aku plak kene wat report utk depa serang umah atas...gile xgile nk g pej. PKNS tu yg maha hazab ok....hope lepas ni..lepas dah tekanan kene serang ngan org umah bawah....bengang jugak aku ngan org bawah tu....xpaham bahasa...nk jek aku sepuk...ok lah kang kurang plak pahala puasa aku..heheehe

itu jek kisah burung & jiran aku :)

Comments

Queenin Murni said…
aku igtkan kisah 'burung' jiran.. hahahahahaha!!!!
Yun said…
cett..jiran aku semua perempuan daaaaa...xleh cuci mate ok!
Mira Suhani said…
burung pon pandai nk beraya ke...huhu.

la isu bocor2 tu xsetel lg eh??hurm
semut-terbersin said…
ape kes dapor korang yun? yun, umah ko adakosong gik tak? kalo adik aku mo sewa bleh?
Yun said…
bkn dapor..dinding tu kat saluran air atas...mane lah aku cek kabinet tu kn..xbukak pon..hahaha org PKNS tu yg cek..sekali umah kitaorg pon jadik mangsa..xdeklah dipersalahkan..tp xdeklah kronik pon..baser jek..umah bawah tu kecoh lebih,...sedare2 sndr pon nk bergaduh..tah ape2 tah!

erm adik ko nk sewa? blh tu mmg blh...tp sanggupkah dia dok mcm kite dulu..meaning even xramai..kalo dia masuk..br 6org lah..sbb skrg ade 5org jek....blh jek aku berdiskusi ngan bdk umah aku nnt
Yun said…
mira: masih xsetel...

bkn burung tu nk beraya..org yg membela dia tu nk blk beraya..kesian kat dia ..kang xckp makanan plak if xreti terbang sndr kn..almaklomlah..bdk tu nk balik 12hari bercuti kalo xsilap aku dia cakap..hehehe sakan no...cuti raya dia..:)

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.