Wednesday, September 16, 2009

Burung itu

After balik dr JALan TAR aku kan sambung tido...tetapi terjaga dlm kol 2.45pm mcm tu..sbb kn dah niat nk ke Shah Alam..budget nk serang PKNS...tp ketiadaan kudrat ketika itu..aku pon sambung melepak kat hall sambil tgk langit yg xberapa cerah..hehehee tipooo aku tgk TV,,tah citer ape tah....tapi..tetibe terdengar bunyik burung plak....aku xdek lah hirau kan ke ape kan...even sliding door terbuka luas....sbb aku tau..dat burung xkn masuk umah punye..tapi sangkaan aku meleset..sbb burung ni selambe ayam masuk...aku juz tgk & teros tgk jek..sekali amik ko...dah smpai ke tengah aku pon halau lah kan..kang dia terber*** aku jgk yg payah..kalo lantai tu bersimen xpe lah..leh main lap2 jek..ni carpet ok...xdapek aku nk bayang kan nk mengemasnye kan..makanya..sesi halau mengahalau..tp burung tu..maintain xbergerak..kire jinak gitu..aku dah lah takot nk pegang burung sbb xpenah..pegang ayam tu baser lah kan..pdhal same jek...

aku pon tolah pakai paper yg ade atas meja tu..last2 dia kuar...tgk keadaan burung tu cam lapar...aku amik lah beberapa bijik beras [hehehe byk bijik lah jgk]....dia makan sket..last2 aku amik bekas..isi lah beskut sedap aku & air...seb bek dia makan lah jgk...

** layan kan gamba kejap**

ini lah burung nya...sangat manja ok...
aku budget..mane lah sesat burung xmakan saman ni..xtakot org yeeee


** sila abaikan...balkoni yg sgt lah xkemas..almaklomlah musim hujan:P**

tgh layan burung tu makan..tetibe ade plak suara menyapa..terkejut den..ruper2nye jiran sebelah...dok tny pasal burung..& dia pon story lah....tu lah dia dok terjenguk2 sbb nk peratikan burung tu...& kisah sebenarnye begini...burung tu xreti terbang ye...sbb nye..mase dia kecik..mean a few months ago...burung tu terdampar kat balkoni umah dia...dia kesian..dia rawat & bela..& bile dah besar ni..kunun nk bebas kan blk lah kn..tp burung manja ni plak..xreti2 terbang..so ptg tu...sesi belajar terbang lah...tp burung tu xlepas...dia dok ingat burung tu dah terjatuh bawah..tp ruper2nye tersesat kat balkoni umah aku....dia suh aku ajo burung tu terbang...sbb dah nk raya kan ..xkn nak tinggal burung tersebut...tp jiran aku pgl burung tu adik..hahaha sweet ok...kire ji 1st time beramah mesra ngan jiran [perempuan ok!] aku ngan jujur ckp..xberani nk pegang burung tu..hahahaa....ade ke ptt dia gelakkan aku..xpelah..kasik lah chance dia gelak..sbb aku penah mengamok kan kat umah dia last year..keh keh....

& after berdiskusi lebih kurang..dia mai umah aku..amik blk si Adik itu..hehehe & dia cont sndr mengajor burung tu terbang..& lepas tu aku dah xamik tau..sbb aku smbung tido..hehehehee

tp tido aku di ganggu dek ketukan pintu lg..haih* tensen makcik..kalo xketuk mcm nk pecah pintu tu blh x? ketuk lah slow2..i nk tido ok!....oleh sbb xthn aku pon bukak..sekalik org PKNS..ciss suke mengganggu i ok...dtg lah tym aku xdek kan...dia nk cek dapor..sbb org bwh umah aku wat report..xsudah2 lg kes tu rupernye...sekali org PKNS tu cek..umah aku pon mengalami mslh same...aku plak kene wat report utk depa serang umah atas...gile xgile nk g pej. PKNS tu yg maha hazab ok....hope lepas ni..lepas dah tekanan kene serang ngan org umah bawah....bengang jugak aku ngan org bawah tu....xpaham bahasa...nk jek aku sepuk...ok lah kang kurang plak pahala puasa aku..heheehe

itu jek kisah burung & jiran aku :)

6 comments:

Queenin Murni said...

aku igtkan kisah 'burung' jiran.. hahahahahaha!!!!

Yun said...

cett..jiran aku semua perempuan daaaaa...xleh cuci mate ok!

Mira Suhani said...

burung pon pandai nk beraya ke...huhu.

la isu bocor2 tu xsetel lg eh??hurm

semut-terbersin said...

ape kes dapor korang yun? yun, umah ko adakosong gik tak? kalo adik aku mo sewa bleh?

Yun said...

bkn dapor..dinding tu kat saluran air atas...mane lah aku cek kabinet tu kn..xbukak pon..hahaha org PKNS tu yg cek..sekali umah kitaorg pon jadik mangsa..xdeklah dipersalahkan..tp xdeklah kronik pon..baser jek..umah bawah tu kecoh lebih,...sedare2 sndr pon nk bergaduh..tah ape2 tah!

erm adik ko nk sewa? blh tu mmg blh...tp sanggupkah dia dok mcm kite dulu..meaning even xramai..kalo dia masuk..br 6org lah..sbb skrg ade 5org jek....blh jek aku berdiskusi ngan bdk umah aku nnt

Yun said...

mira: masih xsetel...

bkn burung tu nk beraya..org yg membela dia tu nk blk beraya..kesian kat dia ..kang xckp makanan plak if xreti terbang sndr kn..almaklomlah..bdk tu nk balik 12hari bercuti kalo xsilap aku dia cakap..hehehe sakan no...cuti raya dia..:)

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...