Tuesday, June 29, 2010

Ikan Bakar....

Weekend lepas aku balik Melaka. Well, homesick kot..wakakaa pdhal aku xtau nk watpe kalo lepak KL...balik je lah melaka kn...nk blk mlm jumaar tu...aku kengantukan..makanya..lepas subuh di mana, pg-pg buta dah kene mandi kat masjid sabtu sbb kat umah ayaq xdek..giller dah lame ok....isu ni xberbangkit kan..kekekee last aku rase tym nik & da gang ade lg...xpe koman2 DD merasa lah mandi kat masjid..wakakaka [jgn ingat tym sekolah & kat dungun jek kene mandi kat merata tempat ni]

balik kampung bukan watpe pon...aku qada' tidor adelah kn..hehehe dan selepas bangun dr tidor..kelaparan...dan dah petang...lauk aritu mmg kurang menarik sbb yg ade sambal udang ngan telor..almaklomlah..musim org mengawan belom berakhir...mak aku malas nk masak lah tu...dah lah xbrekpes kn..amik ko..mmg berkeriuk lah perut aku melagukan hip-hop. disebabkan lapar tahap abad ke-21, aku pon ajak lah makayah aku & sape yg nk ikut makan ikan bakar...slurrppp slurrpp...keh keh keh....aku ajak pg kat alai, ayah aku drive sampai ke Anjung batu...mmg aku berasap lah jugak..suka suki dia jek...len kali sumpah..xnak suruh ayah aku drive dahhh...
peta ke lokasi ni..kemudia lah aku attach kan!

kalo kat johor..ikan bakar dia..style ade simbah sambal kn..kat melaka..mmg ikan nye di bakar jek...
ha pilih..pilih..jangan xpilih...makan 4org jek...ape sgt lah yg nk dipilih pun,..ikan sekor, ketam 2ekor, udang puluhan ekor, sotong 4ekor....dengan kailan jek..aku nk pepahat..xde plak...
ok ini ikan bakarnye....xsampai sekilo pon ikan jenahak ni. Owh kicap tu jgn dilupakan..kat dini cekik darah sbb dia charge kicap tu sepiring kecik tu 50sen...
ni sotong goreng tepung...erm baser jek..bg aku yg kebuluran...sedap jek..tp mak aku kate liat..maybe mak aku pakai gigi palsu kot..tu yg rase liat..wakakakaa...
kailan ikan masin...aku mintak utk sorang nye makan...tp amik ko..sepinggan utk 5org makan ni dia bg...tercungap2 aku nk perabihkan sayur ni... owh nmpk tak nasik lemak t*t*k kegemaran nyiok kebana? hehehe xlah..tu namenye nasik lemak 50sen..tp kat sini mahal..dia jadik 60sen sebungkus..damn...dangat kecik & aku rase 3kali suap kot..kalo ikut mulot dek yap.
udang sweet sour...kat umah pon wat sambal udang..xnak plak aku mencekik kan..kekekeke...layan kn...mmg xabis ok..siap tapau bwk blk..buat sarapan esoknye..makan dengan nasik lemak...hehehe
ha ni yang di nanti..ketam goreng cili..tapi aku rase, aku buat lg sedap [almaklom lah..naik lift skrg kene tekan sndr..xmcm dulu...ade org jaga dlm lift tu kn]..kekekeke ketam isi best sbb isi penuh & manis rase nye..nyum nyum....jgn meleleh...
ok closed up sket,...
kat sini...tempat dia ok, byk tpt duduk..masa aku ngan family aku sampai....xramai org...lame2 makin ramai..tp xseremai yg dekat alai, duyung, umbai & serkam lah kn...even tpt ni dah lame..last aku pg..xsilap aku ngan geng2 gunung..zaman kitaorg diploma lg....yam ko ingat x? kita g makan..ngan ethong, yen, is, yayan & kawan dia...mama ade kot skali...lain aku dah lupe...tu lah last kot..lepas tu mmg xdek nye nk mai..sbb kat alai depan umah dah ade kan... total kene bayar utk semua makanan termasuk 8bungkus nasik lemak..ayah aku melantak plg byk...hehehe ngan sejug air fresh oren...RM118..di mana aku rase mahal..sbb baser makan kat alai..jarang lah nk lebih dr RM80....hehehe tp kalo korang xnak berebut & xsanggup tunggu lame..tempat ni aku ni aku rase sangat sesuai..hehehee kalo xkesah ngan pilihan yg dah tgl ape2 jek & org yg sangat ramai..pg lah jejak kan kaki kat alai ke duyung ke...umbai ke...[kalo xpercaya tny DD] kami penah mengalami nasib sedemikian suatu ketika dahulu....wajib baca entry ni.

nota kaki: mungkin sayur kailan tu yg mahal kot..kkekekkee

1 comment:

cyanamoose said...

nie yg rasa mo p melaka nie.. melawat Alai..eh.. p layan ikan bakaq. ahaks

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...