Skip to main content

Ikan Bakar....

Weekend lepas aku balik Melaka. Well, homesick kot..wakakaa pdhal aku xtau nk watpe kalo lepak KL...balik je lah melaka kn...nk blk mlm jumaar tu...aku kengantukan..makanya..lepas subuh di mana, pg-pg buta dah kene mandi kat masjid sabtu sbb kat umah ayaq xdek..giller dah lame ok....isu ni xberbangkit kan..kekekee last aku rase tym nik & da gang ade lg...xpe koman2 DD merasa lah mandi kat masjid..wakakaka [jgn ingat tym sekolah & kat dungun jek kene mandi kat merata tempat ni]

balik kampung bukan watpe pon...aku qada' tidor adelah kn..hehehe dan selepas bangun dr tidor..kelaparan...dan dah petang...lauk aritu mmg kurang menarik sbb yg ade sambal udang ngan telor..almaklomlah..musim org mengawan belom berakhir...mak aku malas nk masak lah tu...dah lah xbrekpes kn..amik ko..mmg berkeriuk lah perut aku melagukan hip-hop. disebabkan lapar tahap abad ke-21, aku pon ajak lah makayah aku & sape yg nk ikut makan ikan bakar...slurrppp slurrpp...keh keh keh....aku ajak pg kat alai, ayah aku drive sampai ke Anjung batu...mmg aku berasap lah jugak..suka suki dia jek...len kali sumpah..xnak suruh ayah aku drive dahhh...
peta ke lokasi ni..kemudia lah aku attach kan!

kalo kat johor..ikan bakar dia..style ade simbah sambal kn..kat melaka..mmg ikan nye di bakar jek...
ha pilih..pilih..jangan xpilih...makan 4org jek...ape sgt lah yg nk dipilih pun,..ikan sekor, ketam 2ekor, udang puluhan ekor, sotong 4ekor....dengan kailan jek..aku nk pepahat..xde plak...
ok ini ikan bakarnye....xsampai sekilo pon ikan jenahak ni. Owh kicap tu jgn dilupakan..kat dini cekik darah sbb dia charge kicap tu sepiring kecik tu 50sen...
ni sotong goreng tepung...erm baser jek..bg aku yg kebuluran...sedap jek..tp mak aku kate liat..maybe mak aku pakai gigi palsu kot..tu yg rase liat..wakakakaa...
kailan ikan masin...aku mintak utk sorang nye makan...tp amik ko..sepinggan utk 5org makan ni dia bg...tercungap2 aku nk perabihkan sayur ni... owh nmpk tak nasik lemak t*t*k kegemaran nyiok kebana? hehehe xlah..tu namenye nasik lemak 50sen..tp kat sini mahal..dia jadik 60sen sebungkus..damn...dangat kecik & aku rase 3kali suap kot..kalo ikut mulot dek yap.
udang sweet sour...kat umah pon wat sambal udang..xnak plak aku mencekik kan..kekekeke...layan kn...mmg xabis ok..siap tapau bwk blk..buat sarapan esoknye..makan dengan nasik lemak...hehehe
ha ni yang di nanti..ketam goreng cili..tapi aku rase, aku buat lg sedap [almaklom lah..naik lift skrg kene tekan sndr..xmcm dulu...ade org jaga dlm lift tu kn]..kekekeke ketam isi best sbb isi penuh & manis rase nye..nyum nyum....jgn meleleh...
ok closed up sket,...
kat sini...tempat dia ok, byk tpt duduk..masa aku ngan family aku sampai....xramai org...lame2 makin ramai..tp xseremai yg dekat alai, duyung, umbai & serkam lah kn...even tpt ni dah lame..last aku pg..xsilap aku ngan geng2 gunung..zaman kitaorg diploma lg....yam ko ingat x? kita g makan..ngan ethong, yen, is, yayan & kawan dia...mama ade kot skali...lain aku dah lupe...tu lah last kot..lepas tu mmg xdek nye nk mai..sbb kat alai depan umah dah ade kan... total kene bayar utk semua makanan termasuk 8bungkus nasik lemak..ayah aku melantak plg byk...hehehe ngan sejug air fresh oren...RM118..di mana aku rase mahal..sbb baser makan kat alai..jarang lah nk lebih dr RM80....hehehe tp kalo korang xnak berebut & xsanggup tunggu lame..tempat ni aku ni aku rase sangat sesuai..hehehee kalo xkesah ngan pilihan yg dah tgl ape2 jek & org yg sangat ramai..pg lah jejak kan kaki kat alai ke duyung ke...umbai ke...[kalo xpercaya tny DD] kami penah mengalami nasib sedemikian suatu ketika dahulu....wajib baca entry ni.

nota kaki: mungkin sayur kailan tu yg mahal kot..kkekekkee

Comments

cyanamoose said…
nie yg rasa mo p melaka nie.. melawat Alai..eh.. p layan ikan bakaq. ahaks

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.