Skip to main content

Kucing

Aku bukan lah peminat kucing & tidak lah tergolong dalam yg membenci makhluk tuhan ni. Kebetulan, kat umah aku skrg, ayah aku ade lah bela beberapa ekor kucing gara-gara kucing tu beranak kat tempat kasut rumah aku..hehehe

sebenarnye ni bukan lah kali per-1 kejadian ni berlaku. Tym aku sekolah mmg selalu jek..tp kasut aku jarang jadik mangsa kerana aku kan sekolah asrama..hehehee

kembali pd penceritaan asal, ni adalah kucing acik aku..yg rumah dia selang beberapa umah dari aku jek. maybe dia dah xnak kucing ni kot..maybe penah buat hal TERberak dalam rumah..makanya, kucing ni tak dipedulikan..makanya, kucing ni [si IBU] yg ketika itu tengah mengandung selalu lah lepak depan umah aku & kebetulan ayah aku takde keje skrg..maka dia layan kan aje kucing tu..sampai lah kucing beranak kan 4 ekor anak yg comei2..hehehe

& bila dah bela tu sayang lah plak kan......
makanya, ade seekor ibu yg penyayang [serius terharu tgk binatang sayang anak dia kn] & 4 ekor anak dia...dan di tambah lagi seekor anak kucing sesat yg tersesat kat umah aku..tapi si sesat tu sangat pemalu..payah ok nk bawak dia keluar dr sarang mereka.
ni aku snap, bila ayah aku bawak keluar & biarkan depa main dekat tempat lepak kitaorg sekeluarga. tp yg sekor ni je lah yg sgt suka camera ok.
si ibu kucing ni tak kan makan kalo anak dia tengah makan....ni aku test jek tgk kucing ni makan ke tak ikan bilis [mmg mak aku bising lah..sbb aku cilok ikan bilis dia..wakakakaa] tapi aku tgk layan jek kucing ni makan ikan bilis tu..hehehehe
si ibu yg macho...tapi kerek giller & kadang2 aku geram jugak sbb suka bebenor meleseh..aku dah lah elergy org meleseh2 [silap plak..dia binatang kn].
ok sebelom tidor kene minum susu ye anak2.....makanya, ni lah aktiviti baru aku kalo balik kampung skrg ni..huahuahua....

Nota kaki: Tak pasti lah berapa lame ayah aku nk membela kucing2 ni...

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.

No Plat Kereta dicuri

Perkara kecil tapi impak nye besar.

Sedar Tak Semua bahawa kes kecurian no plat kereta bukan lah perkara yang boleh di pandang enteng/sambil lewa. Perkara ini merupakan satu perkara serius, di mana ianya terjadi kepada sahabat saya sendiri. Kejadian ini baru sahaja berlaku pada minggu lepas dalam rabu mlm khamis, di mana beliau mendapati no plat kereta nya telah di curi, di bahadian hadapan & belakang. pelikkan. kebiasaan, org akan mencuri tayar ataupon mencuri kereta itu teros. Kalo bagi saya lah, itu adalah perkara kecil jek..no plat jek kan...baru berapa ringgit kite rugi. tetapi sedarkah semua, kehilangan no plat ini patut dilaporkan pada pihak POLIS dengan kadar segera & simpan lah salinan aduan anda utk kegunaan di masa hadapan.

Berbalik pd cerita kisah benar yg berlaku pd sahabat saya yg namanya si Jan [Bukan nama sebenar] yg pd asalnya mengingatkan, no plat nya di ambil oleh pihak management tpt kediaman nya, memandang kereta beliau tidak menampal sticker utk parking.tet…