Monday, September 5, 2011

Chocolate Caramel.

Kalau sebelum ini. aku buat dadu caramel. boleh cek kat entry sini. Dan bila ronda-ronda tempat lain terjumpa resepi yg lebih kurang kan .




Bahan-Bahan:-

1) Base

1 cawan tepung gandum/kek
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan kelapa kering [aku pakai cornflakes]
125g butter y di cairkan

2) Filling

400g susu pekat
2 sb golden syrup
60g butter

3) Topping [yang dulu aku cuma tabur milo jek kan]

1 keping choc makan dipotong kecil-kecil
1/2 keping choc masakan dipotong kecil-kecil

Cara-caranya:-

0) Panaskan oven pd suhu 180darjah celcius dan sediakan loyang yang sesuai dan sapukan dengan sedikit butter/mentega

1) campurkan kesemua bahan 'Base' dan gaulkan sehingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan tekankan sehingga rata. masukkan acuan tersebut ke dalam oven dan bakar sehingga 10-15minit/sehingga masak lah.

2) masukkan bahan-bahan utk filling kedalam periuk dan panaskan atas dapur, masak bahan2 tersebut sehingga pekat & berubah warna menjadi keperangan.

3) tuangkan bahan filling dah dah siap dimasak ke dalam acuan yg dah di bakar. ratakan. dan bakar di dalam oven dalam 12minit. dan keluarkan setelah masak. dan sejukkan dalam peti sejuk [3-4jam]

4) sediakan topping dengan cara double boil.panaskan sehingga cair dan tuangkan di dalam acuan yg dah disejukkan. dan sejukkan dahulu sebelum di potong kecil2.




Resepi asal dari sini

Nota kaki: Resepi red velvet. nanti ye..aku tgh cek gambar-gambar kek yg lain utk di tepekkan.

3 comments:

Queenin Murni said...

kalo ko tabur almond kat choclate tu.. walla dah jadi cake daim beb!!! bak la sikitttt

Yun said...

hahahaha ye tak ye jgk kan....pdn lah rasa dia seperti biasa jek aku telan..ngeh33

ala aku xbwk blk KL lah..kene buat lain sbb tgl sikit nau...bglah adik2 aku tu melantak kan..len kali kalo aku buat..aku kasik ko rasa sket..hehehehehe

ck said...

pandai ko baking nokss!!!!

Good Bye 2018

**pic from google