Skip to main content

Sarawak - Part 11 [ Makan-Makan]


dah smpai sarawak ..tak sah kalo xcarik Mee Kolok or Laksa Sarawak... kat sarawak cool sbb tym brekpes lagi dah leh dpt mee kolok or laksa sarawak ni....

oleh sebab, mlm mase sampai dh makan kat Barok Village [entry nya di sini]

xdpt mkn mee kolok malam tu..so, pg tu aku mintak lah kat Azim suh bwk kami makan kat kedai yg ade Mee Kolok nih.....
setelah penat mencarik... ni lah kedai yg kami berjaya ddk & order...hehe sbb nye yg 2-3 kedai before tu..semoat ddk tp xsempat order sbb Mee Kolok..abis dahhh!!

ni lah cafe yg berjaya kami DDk+Order hehehe....tp sedih nye...mee kolok goreng abis SUDAH! maka makan ajolah mee kolok sup...janji layannnn
ni menu kat kedai yg kami DDK tapi xorder..heheh seb baek org sane xkesah & ok jek..kalo kat sini.,mau dah kene jeling or maki hamun kot.
ni plak salah satu kedai yg xjadik nak ddk makan...sbb dd tp amik suasana jek...mee kolok & laksa dah abis...terpakse angkat punggung carik kedai len...mak eihh laku nye lah kedua2 menu tu ek... seb bek kedai-kedai ni semua kat area pasar satok jek
fouhhh
dimulakan dengan bismillah...... nyum nyum...sodap nye lah hai..... ni lah antaranya..mee kolok ade...laksa sarawak ade...& sate pon ade...2la kat sarawak ni mmg glemer kot sate...semua menu rase nye ade sate...hik22 mcm ala2 makanan wajib depa...ke sate ni sebagai appertizer depa? hak33

gamba kat atas ni plak menu brekpes kami mase ISnin plak [kene berdikari arini..seb bek Azim dah tunjukan kedai mane nak serang kan]..aku bedal nasik lomak ayam goreng sedap..hehehe sbb nye mee kolok goreng non ado yea...payah bebenor lah nk jumpe mee kolok goreng nims.....xpe..owh kat sini dia nye roti canai macam2 pesen ada...hahaha tu siap bercheese mayonis vagai kan...tp 1 jek..sate teap ade ok..yg sate tu adelah mee jawa sate...amik ko..sodap aku rase....

oleh sebab batteri camera aku ni bingai..maka..xsempat nak snap gamba poster besar hafiz AF yg ade kat kedai ni..hehehe..melepas udah...even i'm not Hafiz fan kan..sbb nye akim lg cute..oppss terbabas sudah....

mase nk brekpes kat sini lah kami berjumpe ngan pakcik mulia..sbb nye dia bg kami kupon parking..pdhal nk tny jek beli kat mane..last2 dia kasik jek...moga pakcik tu di pjg kan usia + dimurah rezeki..mmg baik2 + murah ati lah org srwak ni...xrugi ooo ke sana...

ha ni agenda ptg ahad yeaa...dah carca marba...malas nk susun gamba da...letih aku nk pusing2 kan gamba ni...lelema leh weng otak aku nnt....

selepas balik dr Bako National Park tu..kami semua kebuluran ok! mau xnye..xmakan lunch kn..smpai town kuching dah kui 5lbh..amik ko..kepala aku dah lah weng ngan panas + lapar...maka jadik swenng...amik ko....

Azim bawak kami makan seafood kat Taman kereta...hehehe pehtu kat sini ade 1 jek kedai malay..yg len tulis HALAL jugak..tp xkompiden lah...sbb "cha ya na" [opppss name kak sharna lah..rper2 nye dia ni nak dipanggil chayana ka? jadik lah cyana! hehehe] tp sedihnye kedai melayu ni sgt lah kecik & xbyk pilihan..xpe lah kan..balun jeklah..kate dah lapo kan...
ini lah dia...rase nye kami lah pelanggan pertama mereka..sbb nye kedai ni mmg utk buka malam...tym kami dtg..depa tgh kemas2 meja..kupas itu kopek ini...hehehe maka..agak lame jugak lah makanan kami nk siap....

amik ko..kami hny order nasik goreng seafood..tp azim order mcm2 lak..suh kami makan./.xlarat oiii..aku yg kehausan bedal 2 gelas besar fresh orange...sengkak ooo pewut!
finally dapat jugak merasa sayor midin...heheh sedap ooo..sbb rase nye yg tanpa perasaan..leh makan byk2....

menu tambahan dr azim adalah..sayur campur yg bapak byk lah kan..pehtu sayur midin & yg paling butter prawan with nestum...sedappp ooo kene cube kat umah ni...aku dok makan tepung dia tu jek...sbb layan gak nestum goreng ngann butter nims

sedap kan...siap tapau bwk balik lg mane yg xmampo nak abis....hehehee

ok gamba kat bawah ni..kire dessert kami...Azim lah kan..mcm2 nak suh kami rase..tp xlarat ok! diz one name dia ape tah..lupe lah..tp yg pasti tepung ni dia wat style keropok goreng pehtu isi dia adelah tiram yeaaa kengkawan...makan cicah sop+sos dia..sedap lah jugak..tp aku mmg dah kekenyangan air tym tu..xpe azim dah belajar buat ngan pakcik tu..nnt aku suh dia buat ajolag..hehehe


ni adelah [merujuk pd gamba di bawah yea] mee kolok goreng,,YEAY! dapat juga...tp kalo nk tau ni lah makanan terakhir aku..[seb bek xkempunan ok! ] before kami balik ke KL>...even aku dah sarap pagi tu..kui 12 camtu khatul nk g makan ayam penyet...so join jek..ade plak mee kolok goreng..aku pon ngan tamak haloba order lah..kunun2 share ngan lyza..makan ber2 pon xlarat nk sumbat da....tp xpe..dapat lah merasa kan makan mee kolok goreng di sarawak..hik22

ni plak ayam penyet...gille menarik ayam goreng tu kan..kalo blh ni pon aku nak..tp bile mengenang kan semua tu hasutan napsu semata2...maka aku pon muhasabah blk..xbalik membazir kan..huhuhu :P tgk jek lah khatul makan..hahahaa
owh makanan kat bawah ni adelah santapan tengahari kami di cultural village....nyum nyum kenyang ok! sbb aku bedal laksa sarawak aritu..hehehe tp nasik lyza tu menarik sbb nye ayam masak dlm buluh..ape ke namenye tah....
ape2 pon..berjalan2 kat sarawak ni mmg aku xkebulur sbb nye..dah terlebih makan kekdah nye ha..ngan cam nk muntah makan kek lapis kn..sini suh rase.sane suh torai....last2 aku yg nak muntah terbelahak kan...

pape pon..nak carik kedai yg HALAL xssh cume kene berhati2 ajolah..sbb nye org tempatan lebih kurang same jek mcm chinese kan....kene tanya dulu...xpe..depa semua sporting jek aku rase....

pape pon...pegi lah melawat sarawak...best ooo MEE KOLOK nya...thanx to CDAH sbb mengajor aku makan makanan sarawak satu ketika dulu...

Comments

Popular posts from this blog

Vietnam (KUL-Hanoi-Danang- Hoi An - Mui Ne - HCMC - KUL)

Travel ke Vietnam ni dah nak setahun baru terhegeh-hegeh nak update kan. well, macam biasa, gambar dalam phone je uols, tu yang lambat nak proses. lepas tu aku memang malas super malas nak mengarang ayat.

percutian ke Vietnam ni takdelah rancang apa-apa, bila stress kerja mulalah tangan tu gatal kan. dan tanpa plan apa2, aku ajak DD beli tiket flight ke Hanoi and balik dr HCMC. ko mampu...gamble beli lepas tu baru lah nak plan. beli bulan dec kot travel on april/.kah kah..dan tak terpikir pon nak ke mana..yang aku tau misi utara ke selatan..itu sahaja. masa tu tic flight dalam RM500 utk returns.

dah masuk bulan 3 baru terhegeh2 nak plan..makanya, tak ckup hari plak, so, dari hanoi nak ke danang naik flight. sebab beli lambat dalam rm300 jugak lah kena... naik Vietnam airlines. layankan je.
tips utk penukaran duit:
- utk ke Hanoi, bawak USD je pon ok. semua tempat accept USD. sebab kalau kira, guna DONG boleh jadi rugi sket.
- Utk area tengah macam Danang, Mui Ne, dan lain2. better se…

Salam Ramadhan Kawan-kawan sekalian

Syukur alhamdulillah masih berkesempatan kita bertemu dengan ramadhan kali ini.

Payah jugak nak carik gambar yang gugurl alone..huhuhu semua nak gambar sekeluarga, sungguh tidak melambangkan ahkak yang single ni. Ok, thanks to mr.google dan thanks kepada pembuat gambar di atas.

Dikesempatan ini, saya dengan rendah diri memohon maaf di atas segala jenis keterlanjuran yang mengguris hati secara sengaja atau tidak. Semoga ibadah kita diberkati dan sentiasa dipertingkatkan.

Blog ini yang seakan terabai dek kesibukan tuan rumah yang tidak terkata. Semoga kesibukan ini ada terselit saham akhirat hendaknya.

Dan syukur sekali lagi kerana kerja migration data utk 139 cawangan semalaysia dari 139 db access kepada db centralize dengan 139 ragam. syabas kepada ahkaklorat ni. Semoga fasiliti baru ini memberi keselesaan serba banyak kepada pengguna.

Dan kepada rakan-rakan yang terasa diabaikan oleh ahkaklorat, sorry lah ye, sekarang ni masa yang ada memang akan dirujuk kepada katil di rumah sahaja…

No plat kereta di curi

aku penah cerita kisah ini yang jadi kat kawan aku masa 2010. tapi kalini, jadi pada aku pula. kejadian di parking rumah aku, motif tak dapat diketahui, tak fasal-fasal aku terpaksa ambil cuti, mujur cuti ganti ada lagi..sayanglah kan kalau EL ni.

Kejadian isnin pagi masa awal ogos yang lepas. dan masa yang tepat kehilangan tak perasan sebab dari sabtu tengahari aku tak keluar rumah sehingga isnin pagi nak pergi kerja. baru perasan dekat opis...hehehe dah lambat mana sempat nak telek kereta, tiba2 opismate aku tegur mana no plat...aduhai...satu kerja kan..tak memasal kena patah balik cari balai polis... dan buat report..

alhamdulillah lom ada apa2 lagi..entah apalah motif orang yang ambil no plat tu..tak memasal terbang rm60 utk both set.

dan diingatkan jangan lupa report kalau kejadian ni terjadi..atleast beringat perkara2 yang tak diingini berlaku.